Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αντιμέτωπη με σκληρά «μέτωπα» η κυβέρνηση – Η αντοχή της θα κρίνει και το μέλλον της

tags :
Αντιμέτωπη με σκληρά «μέτωπα» η κυβέρνηση – Η αντοχή της θα κρίνει και το μέλλον της
Ανηφορικός ο δρόμος για τον Τσίπρα για πολλούς μήνες ακόμα
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της έναν εξαιρετικά ανηφορικό και δύσκολο δρόμο.
Ο οποίος θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Χθες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος παρουσίασε την πρόταση του για το ασφαλιστικό στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ (πρόταση που θα περάσει σε μια εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο) ενώ κατατέθηκαν με τη μορφή κατεπείγοντος στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το δεύτερο πολυνομοσχέδιο με επιπρόσθετα μέτρα.
Όλα αυτά θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου αφενός να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευθούν τα 2 δις ευρώ της επόμενης δόσης και αφετέρου για να ανοίξει η περίφημη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Οι Ευρωπαίοι, πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία πως αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Μεταρρυθμίσεις που είναι σκληρές και εξαιρετικά δύσκολα αποδεκτές από την κοινωνία.
Αλλά είναι άκρως απαραίτητες για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να πάρει «ανάσες» και να αρχίσει σταδιακά η έξοδος από την κρίση.
Το παράδειγμα του μη βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι αυτή που καλείται όχι μόνο να εγκρίνει και να ψηφίσει μεταρρυθμίσεις αλλά και να τις υλοποιήσει.
Μεταρρυθμίσεις που αν και πολλές από αυτές έχουν εξαγγελθεί από το 2010 και μετά, ουδέποτε πήραν το δρόμο της υλοποίησης.
Είναι προφανές ότι ύστερα από σχεδόν έξι χρόνια κρίσης, όπου η ανεργία και η σωρευτική πτώση του ΑΕΠ αγγίζουν ή και έχουν ξεπεράσει το 27%, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για λόγια και για πισωγυρίσματα.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα.
Παρά τα «συντρίμμια» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, είναι η μοναδική, η οποία είναι σε θέση να «περάσει» τα νέα απαιτητικά και σκληρά μέτρα.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο να ξοδέψει, τη στιγμή που απέναντι της έχει μια αντιπολίτευση, η οποία όσα λαϊκίστικα αντανακλαστικά και να επιστρατεύσει, θα εξακολουθήσει να είναι ανίσχυρη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα η πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο εξής, αναγνωρίζοντας, παρά τη γκρίνια, τις δυσκολίες.
Άλλωστε με την ψήφο τους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου έδωσαν το «πράσινο φως» στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα να προχωρήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ακολουθούν εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση του και τους βουλευτές που τη στηρίζουν.
Είναι στο χέρι τους να μην «λιποψυχήσουν», να περάσουν με σχέδιο στην επόμενη ημέρα και κυρίως να αποδείξουν ότι δεν είναι «μια από τα ίδια».
Ότι δηλαδή δεν αποτελούν το τελευταίο κεφάλαιο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης