Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Υπό διαρκή δοκιμασία η «απομονωμένη» κυβέρνηση – Ζητούμενο οι ευρύτερες συνεργασίες

Υπό διαρκή δοκιμασία η «απομονωμένη» κυβέρνηση – Ζητούμενο οι ευρύτερες συνεργασίες
Εξαιρετικά δύσκολη η συγκυρία για τους κυβερνώντες…
Η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση σχεδόν ενάμιση μήνα από τις εκλογές δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.
Η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η αναζήτηση ματαίως ισοδύναμων, η ψήφιση των προαπαιτούμενων, η υλοποίηση της συμφωνίας αλλά και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ζητήματα που ασκούν έντονες πιέσεις και δημιουργούν προβλήματα στο εσωτερικό της.
Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι ενδοκυβερνητικές διαμάχες με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη για τους Έλληνες του Πόντου ή για παράδειγμα η καταψήφιση της ρύθμισης για την φορολόγηση της μπύρας από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική όχι μόνο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό αλλά και για τους υπουργούς και για τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Διότι είναι προφανές πως τα πραγματικά επώδυνα μέτρα, δεν είναι αυτά που ψηφίστηκαν, αλλά αυτά που έπονται, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό.
Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι και καθοριστικοί για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Είναι μια περίοδος, στην οποία θα πρέπει να κλείσουν πολλές εκκρεμότητες και να ληφθούν εξαιρετικά δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία να ανοίξει μια νέα σελίδα για την χώρα.
Εάν η κυβέρνηση «λιποψυχήσει» ή χάσει το βηματισμό της, τότε η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα θα επιστρέψουν δριμύτερες.
Και αυτήν την φορά οι συνθήκες θα είναι τελείως διαφορετικές για όλους τους πρωταγωνιστές, οι οποίοι έχουν παίξει πολλάκις στο ίδιο έργο και η υπομονή τους έχει στερέψει.
Αναμφίβολα η συνοχή της κυβέρνησης θα δοκιμαστεί εκ νέου και πιο ισχυρά το επόμενο διάστημα.
Η αντιπολίτευση – από τα έως σήμερα δείγματα γραφής της – είναι αποφασισμένη να μη συνδράμει την κυβέρνηση στο δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της, αφήνοντας την να αναλάβει ακέραια την ευθύνη και το πολιτικό κόστος.
Αλλά είναι σαφές πως το πρόγραμμα αυτό δεν πρόκειται να βγει, εάν δεν υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις.
Διαφορετικά η πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση θα εδραιωθούν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης