Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φθείρεται η κυριαρχία της κυβέρνησης Τσίπρα – Πολλά τα μέτωπα και τα ερωτηματικά, ανοιχτά όλα τα σενάρια

Φθείρεται η κυριαρχία της κυβέρνησης Τσίπρα – Πολλά τα μέτωπα και τα ερωτηματικά, ανοιχτά όλα τα σενάρια
Εξαιρετικά δύσκολο το επόμενο διάστημα
Αν και πολιτικά κυρίαρχος ο Τσίπρας μια και «παίζει» χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο, η φθορά της κυβέρνησης του είναι περισσότερο από προφανής μόλις δύο μήνες από τις τελευταίες εκλογές.
Δεν είναι μόνο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών – σε ποσοστά άνω του 70% - επικρίνουν την κυβέρνηση για τις επιδόσεις της, θεωρώντας ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Είναι κυρίως ότι παγιώνεται η απογοήτευση στην κοινωνία για το ότι ούτε και αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να βάλει ένα τέλος στην κρίση που βιώνει τα τελευταία πέντε χρόνια η χώρα.
Μια και το σκηνικό είναι πιο γνώριμο από ποτέ.
Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές συνεχίζεται, αλλά είναι εκτός χρονοδιαγράμματος.
Τα μέτρα δεν έχουν τέλος, με τα πλέον επώδυνα να βρίσκονται μπροστά.
Η κοινωνία και οι πολίτες βλέπουν τα όρια και τις αντοχές τους να έχουν ξεπεραστεί, βιώνοντας την απόλυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει εναλλακτικές.
Πρέπει να προχωρήσει μπροστά, να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, γνωρίζοντας ότι θα υποστεί περαιτέρω φθορά.
Τις επόμενες ημέρες και μήνες έχει να διαχειριστεί το ασφαλιστικό, την φορολογία των αγροτών, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά θέματα, τα οποία αν και θα πλήξουν μεγάλες ομάδες πληθυσμού, όλοι γνωρίζουν ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο να δρομολογηθούν και να επιλυθούν.
Το ερώτημα εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση και οι βουλευτές της να πάνε μέχρι τέλους αυτό το έργο, δεν έχει ασφαλή και σίγουρη απάντηση, μια και η ψήφιση των εν λόγω μέτρων θα πλήξουν ιδιαίτερα το κοινωνικό προφίλ τους.
Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη και με την προσφυγική κρίση, η οποία κανείς – και πάλι - δεν γνωρίζει πόσο μπορεί να κορυφωθεί και να καταστεί ασφυκτική.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο ήδη αρχίζει να γέρνει εις βάρος της, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να προχωρήσει μπροστά, ακόμα και αν αυτό της κοστίσει.
Εάν καταφέρει να περάσει το επόμενο δίμηνο – τρίμηνο, χωρίς απώλειες και έχοντας παράλληλα δρομολογήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι σε θέση όχι μόνο να σταθεροποιηθεί αλλά και να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της έναντι των πολιτικών της αντιπάλων μια και πλέον τα καλύτερα θα είναι μπροστά.
Σε αντίθεση περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί το οποιοδήποτε σενάριο, ακόμα και το πιο ακραίο, αυτό μιας ακόμα εκλογικής αναμέτρησης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης