Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για προθεσμίες και υλοποίηση συμφωνηθέντων – Τα πρώτα θετικά μηνύματα

tags :
Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για προθεσμίες και υλοποίηση συμφωνηθέντων – Τα πρώτα θετικά μηνύματα
Απαραίτητα επιπλέον βήματα στην κατεύθυνση της σταθερότητας
Η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις όλων των αρμόδιων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Εξίσου θετικά αποτιμάται και το γεγονός ότι η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει με επείγουσες διαδικασίες τα συμφωνηθέντα (σήμερα ή το αργότερο αύριο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο) προκειμένου να προλάβει τις επικείμενες συνεδριάσεις του Euro Working Group έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 2 δις ευρώ και να δρομολογηθούν τα υπόλοιπα 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αλλά ο αγώνας δρόμου δεν σταματά εδώ.
Μια και σχεδόν αμέσως θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προκειμένου να οριστικοποιηθεί το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα πιο δύσκολα μέτρα, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κοκ.
Εφόσον κλείσει και ψηφιστεί και το δεύτερο πακέτο, τότε θα έχει κλείσει η αξιολόγηση από τους δανειστές και θα ανοίξει η περίφημη συζήτηση για το χρέος.
Είναι αναμφίβολα μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την κυβέρνηση, η οποία θα αναμετρηθεί πραγματικά όχι μόνο με τις αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας αλλά και με τον ίδιο της τον εαυτό.
Καθώς η ψήφιση μέτρων, όπως το ασφαλιστικό ή το φορολογικό, θα εντείνει τις πιέσεις στο εσωτερικό της και θα δοκιμάσει τις αντοχές και τη συνοχή της.
Αλλά οι βουλευτές της συγκυβέρνησης γνωρίζουν ότι δεν έχουν περιθώρια για διαφοροποιήσεις και πισωγυρίσματα.
Η ένταση της προσφυγικής κρίσης και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε όλη την Ευρώπη κατόπιν των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, στέλνουν σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση (αλλά και προς όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης) ότι πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.
Η οποία ως επί το πλείστον «γεννάται» από τα μπρος – πίσω στην υλοποίηση και τήρηση των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές.
Χρειάζονται άμεσα να δρομολογηθούν βήματα σταθερότητας.
Μετά τα γεγονότα στο Παρίσι, οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει δραματικά.
Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από τη σφαίρα της γενικευμένης αβεβαιότητας.
Η κυβέρνηση και οι βουλευτές της πρέπει να κλείσουν άμεσα και γρήγορα όλα τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές προκειμένου να σταματήσει αυτή η διαρκής «πηγή» παραγωγής «ανασφάλειας».
Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα κινηθεί με στέρεα και αποφασιστικά βήματα προς τη σταθερότητα, τόσο πιο ισχυρή θα καταστεί σε μια περιοχή, η οποία κινδυνεύει με ανάφλεξη ανά πάσα ώρα και στιγμή.
Γεγονός που από μόνο του αρκεί για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το προφίλ της χώρας τόσο πολιτικά και οικονομικά όσο και γεωστρατηγικά.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης