Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σοβαρό πλήγμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η επιβολή νέου φόρου στον ΟΠΑΠ

tags :
Σοβαρό πλήγμα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων η επιβολή νέου φόρου στον ΟΠΑΠ
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους… νίπτει τα χείρας του για την αποδοτικότητα του μέτρου
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα 10 παιχνίδια του ΟΠΑΠ ( ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ , ΠΡΟΤΟ , ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, MONITOR GAMES , ΠΡΟΠΟ ΓΚΟΛ, ΤΖΟΚΕΡ, EXTRA 5 , SUPER 5 KINO) καθώς επιβάλλεται τέλος 0,05 λεπτά του ευρώ ανά στήλη.
Η προσδοκία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να πάρει έσοδα από 350 έως 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην οποία όμως επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί εξαρτώμενο από πραγματικά γεγονότα και επικαλείται την εκτίμηση που προήλθε από τη Φορολογική Διοίκηση.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις των φορολογικών Αρχών.

Τα παιχνίδια που θα πληρώσουν τη «νύφη»
Δύο όμως είναι τα προσοδοφόρα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Το ΚΙΝΟ καθώς εμφάνισε τζίρο 1 δισ ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 και ακολουθεί το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ με τζίρο 726 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την απόφασή του να φορολογήσει τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα κατευθύνει τους παίχτες στο ιντερνετικό στοίχημα των εταιρειών που μένουν στο απυρόβλητο όπως και στον παράνομο τζόγο.
Για πόρτα διαφυγής κάνουν λόγο οι πράκτορες οι οποίοι θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξει διαρροή παιχτών από το ΚΙΝΟ και το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, διότι γίνονται πιο ακριβά σε σχέση με τον ανταγωνισμό ενώ για τα δύο παιχνίδια του ΟΠΑΠ οι ίδιοι παίχτες θα χρειαστούν να βάλουν «φρέσκο χρήμα» έως 40% για να επιτευχθούν τα έσοδα που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρόεδρος των Πρακτόρων Αττικής κ. Γιώργος Πουλημάς είπε στο bankingnews, ότι η απόδοση του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ θα μειωθεί 20% παρότι ο νέος παίχτης θα βάλει «φρέσκο χρήμα».
Ο κ. Κυριάκος Τοπτίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρακτόρων είπε στο bankingnews ότι η διάταξη αυτή δεν θα περάσει. Τόνισε ότι δεν θα αφήσουμε να καταστραφούν οι οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις και προανήγγειλε κινητοποιήσεις.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «για μια ακόμα φορά βλέπουμε το ίδιο έργο με διαφορετικούς κυβερνητικούς πρωταγωνιστές.
Για μια ακόμα φορά, βλέπουμε σε αυτούς που μας κυβερνούν την έλλειψη ευθύνης και ειλικρινείας. Αυτοσχεδιασμοί, προχειρότητες, ερασιτεχνισμοί χωρίς σχέδιο και πυξίδα, με άγνοια στοιχείων και τις περισσότερες φόρες χωρίς λογική.
Αυτή είναι η εικόνα της σημερινής Κυβέρνησης όπως αποτυπώνεται και από την υπόθεση «Επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια».
Ο τομέας των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών, που προσφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως στα κρατικά ταμεία, κινδυνεύει να καταστραφεί από τις προτάσεις ασχέτων υπηρεσιακών παραγόντων, και τις αποφάσεις υπουργών, που αγνοούν τις συνέπειες.
Τους τα είπαμε, τους δώσαμε νούμερα και στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι αν επιβληθεί ο φόρος κινδυνεύουν με κλείσιμο 1.000 πρακτορεία, 6.000 εργαζόμενοι στην ανεργία, προβλήματα σ’ εμάς και τις οικογένειες μας.
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων μας, δεν τους συγκινεί».

Η κυβέρνηση κλείνει το κεφάλαιο ιδιωτικοποιήσεων
Αναλυτές θεωρούν ότι η επιβολή τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ είναι η «χαριστική βολή» του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ειδικότερα αναφέρουν ότι η ΟΠΑΠ από το χρόνο πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες επενδυτές έγινε με όρους και κανόνες που δεν μπορούν να ανατραπούν μετά από δύο χρόνια, αλλάζοντας τους όρους της ιδιωτικοποίησης. Οι ίδιοι λένε πως είναι δυνατό να προχωρήσει το πρόγραμμα και να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές όταν το πλαίσιο μπορεί να μεταβληθεί σε βάρος των νέων αγοραστών - επενδυτών.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ
Η επιβολή φόρου στα παιχνίδια του Οργανισμού είχε επίπτωση στην τιμή της μετοχής.
Οι πρώτες πιέσεις εκδηλώθηκαν όταν ήρθαν στο... φως της δημοσιότητας τα σενάρια φορολόγησης του ΚΙΝΟ.
Από τα 7,95 ευρώ υποχώρησε στα 6.90 ευρώ.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου έως 25% εξαιτίας της νέας φορολογίας.
Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 50 εκατ.ευρώ.
Και καταλήγουν λέγοντας ότι οι τρέχουσες τιμές της μετοχής αποτυπώνουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης