Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επειγόντως ένα διαχειριστικό όραμα;

tags :
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επειγόντως ένα διαχειριστικό όραμα;
Λείπουν οι φρέσκες ιδέες και κυρίως η ανάληψη ευθύνης για ότι γίνεται και γιατί γίνεται
Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά συνθήματα μεταξύ αυτών και το ΟΧΙ σε όλα διαμόρφωσαν μια κουλτούρα στα στελέχη του κόμματος τα οποία σήμερα είναι υπουργοί της κυβέρνησης και καλούνται να υλοποιήσουν το ΝΑΙ με το πιο δύσκολο Μνημόνιο.
Η διαχείριση θα αποδειχθεί μια δύσκολη υπόθεση έως ανίκητη για τα κυβερνητικά στελέχη διότι η διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί όραμα.
Λείπουν οι φρέσκες ιδέες και κυρίως η ανάληψη ευθύνης για ότι γίνεται και γιατί γίνεται.
Τι πρέπει να μάθουν οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέχιση της φορολογικής αφαίμαξης που συνεχίζεται και με την αριστερή κυβέρνηση.
Το θέμα μας είναι η ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία δεν επιβαρύνθηκε με ΦΠΑ 23%. Ήρθαν τα πάνω κάτω αλλά τελικά προστατεύθηκε η ιδιωτική εκπαίδευση με την επιβολή φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Έτσι στοχοποιήθηκε μια κατηγορία πολιτών που παίζει τζόγο, ο οποίος όμως τροφοδοτεί με έσοδα το κράτος που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το ίδιο έγινε στο παρελθόν και με τους καπνιστές που συνέβαλαν με 3,4 δις ευρώ στα δημόσια Ταμεία το χρόνο.
Η υπέρμετρη φορολόγηση των τσιγάρων και του καπνού από το 2012 μέχρι σήμερα , φέτος θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.
Τα έσοδα του κράτους μετά βίας θα φθάσουν τα 2,5 δις ευρώ διότι οι καπνιστές κινήθηκαν στο παράνομο εμπόριο.
Τα κρατικά ταμεία θα χάσουν περίπου 1 δισ ευρώ εξαιτίας της φορολογικής πολιτικής.
Είναι προφανές ότι με την επιλογή των 0,05 λεπτά του ευρώ ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα διώξει προς άλλες κατευθύνσεις τους «άρρωστους» παίχτες , όπως έγινε με τους «άρρωστους» καπνιστές.
Στο τρίτο και πιο σημαντικό ζήτημα η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Αν πει ο κάθε συμπολίτης μας την ιστορία που ξέρει για το γείτονα του, που δεν πληρώνει το στεγαστικό του δάνειο αλλά παραμένει στο σπίτι, θα κατανοήσετε ότι δεν χρειάζεται κανένα νομοσχέδιο.
Οι τραπεζίτες όπως λένε οι ίδιοι είναι πολλοί δανειολήπτες που είχαν την κατάθεση σε μία τράπεζα και το δάνειο σε μία άλλη.
Αυτά ήρθαν στο φώς μετά τις συγχωνεύσεις των τραπεζών.
Αυτό που είναι σαφές και κατανοητό είναι ότι με τους πλειστηριασμούς κανένας δεν πάρει τα χρήματα του και στην περίπτωση αυτή είναι οι τράπεζες.
Η μάχη που δίνεται σήμερα είναι ότι ο δανειολήπτης που δεν πληρώνει, θέλει την ιδιοκτησία του ακινήτου με τις τρέχουσες αξίες.
Όσοι όμως τα εξυπηρετούν που να σημειωθεί είναι οι δύο στους τρείς τα αποπληρώνουν σε τιμές προ κρίσης.
Αν προσθέσουμε στην αξιολόγηση το φόρο στα κρασιά που τελικά μειώθηκε και στα τέλη κυκλοφορίας διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση θέλει επειγόντως ένα όραμα διαχείρισης.
Και ειδικότερα για μία χώρα που βρίσκεται με την… πλάτη στον τοίχο χρειάζεται ένα φορολογικό όραμα.
Ποιος θα πληρώσει, αυτός που θα πληρώσει τι πρέπει να περιμένει ; σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα;
Ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης, ο οποίος έχει θέσει ως αρχικό σκοπό την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου είναι σε θέση να εισηγηθεί στην κυβέρνηση του ΣΥΡΊΖΑ την επιβολή φόρου στα επίπεδα των 0,05 λεπτά του ευρώ σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους έτσι ώστε να συγκεντρωθούν επιπλέον χρήματα για τη δημόσια εκπαίδευση;
Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να κάνει η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαχείριση της εξουσίας θέλει όραμα και φαντασία και κυρίως υποστηρικτές. Πάντως μην ανησυχείτε για τους πολίτες που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη επιβίωσης όπως έκαναν για πολλές δεκαετίες.
Στο τέλος τα κατάφεραν.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να βάλει τη σφραγίδα της στη σωτηρία της χώρας πρέπει να βρει άμεσα ένα διαχειριστικό όραμα το οποίο όμως να μη θυμίζει τα παλιά διαχειριστικά μοντέλα που δημιούργησαν την κρίση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης