Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αναγκαίο να αντέξει η κυβέρνηση Τσίπρα – Το καλύτερο, το πιθανότερο και το χειρότερο σενάριο

Αναγκαίο να αντέξει η κυβέρνηση Τσίπρα – Το καλύτερο, το πιθανότερο και το χειρότερο σενάριο
Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση μετά την απώλεια δύο βουλευτών και την παραίτηση Σακελλαρίδη
Το κλίμα στην κυβέρνηση μετά την απώλεια δύο βουλευτών και την παραίτηση Σακελλαρίδη είναι ιδιαίτερα βαρύ.
Δεν είναι μόνο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περιοριστεί πλέον στον οριακό αριθμό των 153 βουλευτών.
Είναι κυρίως το εάν «αντέχει» και εάν πλέον είναι σε θέση να περάσει σε μόλις λίγες εβδομάδες νέα δύσκολα και επώδυνα μέτρα και πολύ κρίσιμα νομοσχέδια, όπως είναι το ασφαλιστικό, η φορολογία των αγροτών, το μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντέξει.
Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να προχωρήσει καθώς η χώρα δεν έχει άλλη εναλλακτική παρά να εφαρμόσει και να υλοποιήσει αυτά που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους της.
Και πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή τους χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς άλλα πισωγυρίσματα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εκλέχθηκαν με λίστα, γνωρίζοντας (ή όφειλαν να γνωρίζουν) τη συμφωνία και αυτά που επρόκειτο να ακολουθήσουν.
Άρα δεν χωρούν ούτε δεύτερες σκέψεις ούτε υπαναχωρήσεις ούτε αναστολές.
Είναι σαφές ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν έχουν περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς και ότι οι αποφάσεις τους πρέπει να κινηθούν στην πορεία που χαράζουν οι κυβερνητικές επιλογές.
Εξίσου σαφές είναι ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ούτε ισχυρό παρεμβατικό λόγο και ρόλο έχουν ούτε μπορούν να αρθρώσουν κάτι διαφορετικό.
Η εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ, ιδιαίτερα και μετά το χθεσινό φιάσκο με τις εκλογές, είναι τουλάχιστον απογοητευτική ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η πορεία της τουλάχιστον το προσεχές διάστημα.
Το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι έχουν απολέσει κάθε έννοια δυναμικής και αποδοχής από την κοινωνία ενώ η Ένωση Κεντρώων το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι οι 9 βουλευτές της.
Το εγχώριο πολιτικό σύστημα βιώνει τα αδιέξοδα του, τις ανακολουθίες και τα «άλματα» και τις υπερβολές στη ρητορική του.
Αν και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Τσίπρα, είναι η μόνη – αυτή τη στιγμή - που μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε μια ασφαλή πορεία.
Το καλύτερο και πιο θετικό σενάριο θα ήταν να υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση για να περάσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση και οι 153 βουλευτές της να περάσουν αυτό τον «κάβο» μόνοι τους.
Είναι άλλωστε και το μόνο σενάριο που δεν προκαλεί περαιτέρω πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα σενάρια για σχηματισμό άλλης κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ή για οικουμενική ή για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή για σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δημιουργούν περισσότερα πολιτικά προβλήματα από αυτά που πρόκειται να λύσουν.
Το χειρότερο σενάριο είναι να μην υλοποιηθεί τίποτα από όλα αυτά και η χώρα να οδηγηθεί σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση.
Θα πρόκειται ενδεχομένως για το τελειωτικό χτύπημα στην αξιοπιστία της χώρας και του πολιτικού συστήματος.
Όχι τόσο απέναντι στους δανειστές όσο απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης