Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα ζητήματα προτείνει το Μαξίμου - Σκοντάφτει στα εσωκομματικά της ΝΔ

tags :
Εθνική συνεννόηση για τα μεγάλα ζητήματα προτείνει το Μαξίμου - Σκοντάφτει στα εσωκομματικά της ΝΔ
Αδύνατη η εθνική συνεννόηση από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αρχηγό
Με την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά να ανοίγουν το θέμα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των ευρύτερων συναινέσεων στα μεγάλα ζητήματα – προκλήσεις το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει προσκλητήριο, το οποίο όπως λένε σκοντάφτει στα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ.
Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος να συμφωνούν πως οι προκλήσεις των μεταρρυθμίσεων και των εθνικών θεμάτων απαιτούν τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ωστόσο ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ξεκαθαρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αρχηγό.
Στη σημερινή πολύωρη σύσκεψη το θέμα κυριάρχησε και ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στους συνεργάτες του πως αν οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΝΔ επιταχυνθούν για πριν τις γιορτές, τότε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα είναι εφικτή.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί υπό τη σκέπη των πολιτικών αρχηγών να ανοίξει ο διάλογος και να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις που θα μεταφραστούν και σε ισχυρές πλειοψηφίες κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών στα θέματα του ασφαλιστικού, του αγροτικού, του νέου φορολογικού, της Παιδείας, της Υγείας αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης και του εκλογικού νόμου με τα δύο τελευταία να έρχονται με το νέο έτος.
Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά αμέσως μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου αντίστοιχα θα προτείνει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το ασφαλιστικό στην οποία θα ορίσουν εκπροσώπους όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή άφηνε ανοιχτό το κυβερνών κόμμα να εκπροσωπηθεί στην Εθνική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό (ΕΕΑ) από τον Σάββα Ρομπόλη.
Μένει βεβαίως την πρόταση αυτή να υποδεχτούν τα υπόλοιπα κόμματα των οποίων οι αρχηγοί στέκονται επιφυλακτικά απέναντι στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για προσχηματικό δήθεν διάλογο προκειμένου να εμφανιστούν συνυπεύθυνοι του τρίτου μνημονίου το οποίο αυτός υπέγραψε και οφείλει να εφαρμόσει.
Επιπλέον ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν αποκλείεται στα ζητήματα του αγροτικού και του ασφαλιστικού που είναι οι επόμενοι κάβοι που οφείλει να περάσει το κυβερνητικό σκάφος να μην στηρίξουν αφήνοντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές της με 153 βουλευτές πλέον.
Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως γι αυτό εξυφαίνονται και τα σενάρια οικουμενικής με την κυβέρνηση να περνά στον αντιπερισπασμό αντιπροτείνοντας εθνική συνεννόηση.
Σε ότι αφορά τη συνάντηση των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή θα μπορούσε να γίνει όπως λένε στο Μαξίμου, ακόμα και πριν τις γιορτές εφόσον επιταχυνθεί η ανάδειξη προέδρου μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Διαφορετικά όπως λένε, η πρόταση θα γίνει στο νέο έτος και εφόσον αναδειχτεί πρόεδρος.

Τα προαπαιτούμενα
Τέλος μέχρι την Παρασκευή υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή βεβαίωνε πως θα κλειδώσουν και τα προαπαιτούμενα που θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση με την ίδια πηγή να επιμένει πως ακόμα και το αγροτικό μπορεί να συμπεριλαμβάνεται λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να τελειώσει το μαρτύριο της σταγόνας για την κυβέρνηση και να μπορέσουμε τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι για την πρώτη κρίσιμη αξιολόγηση».
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το ασφαλιστικό με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να δίνει το παρόν ενημερώνοντας τα στελέχη του κομματικού οργάνου.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης