Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επιβεβλημένη η συναίνεση της αντιπολίτευσης στο προσκλητήριο Τσίπρα για εθνικό διάλογο

tags :
Επιβεβλημένη η συναίνεση της αντιπολίτευσης στο προσκλητήριο Τσίπρα για εθνικό διάλογο
Η συγκυρία επιβάλλει τη συνεννόηση
Το μήνυμα από το Eurogroup της Δευτέρας ήταν σαφές.
Η Ελλάδα θα πρέπει έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει περάσει και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
Πρόκειται για ένα ακόμα πακέτο με νέα επώδυνα και δύσκολα μέτρα που όχι μόνο θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος αλλά θα θέσει σε δοκιμασία και τις αντοχές της κυβέρνησης.
Είναι σαφές ωστόσο ότι για να περάσουν τα μέτρα αυτά (π.χ. ασφαλιστικό, φορολόγηση αγροτών) από τη Βουλή και κυρίως για να εφαρμοστούν απαιτείται ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Απαιτείται μια ισχυρή «πολιτική εντολή», την οποία δεν μπορεί να δώσει μια οριακή κυβερνητική πλειοψηφία 153 βουλευτών.
Υπό αυτό το πρίσμα, ορθά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι προτίθεται να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο πάνω σε αυτά τα κρίσιμα θέματα, όπως είναι π.χ. το ασφαλιστικό.
Η συνεννόηση και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρεάσουν όλη την ελληνική κοινωνία για τις επόμενες δεκαετίες είναι επιβεβλημένη.
Σε αυτήν την πρόσκληση οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να ανταποκριθούν με όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικό τρόπο.
Άλλωστε το επιβάλλει και η συγκυρία, η οποία δεν «σηκώνει» άλλα πολιτικά τερτίπια.
Η κυβέρνηση με τους 153 βουλευτές είναι ευάλωτη ανά πάσα στιγμή.
Η ΝΔ κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων κινδυνεύει να πέσει σε πλήρη πολιτική απαξίωση, ενώ παράλληλα διαπιστώνει ότι απέχει πολύ ακόμα από το να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι αναζητούν ακόμα τα βήματα και την επόμενη ημέρα τους, χωρίς να διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη δυναμική και πειθώ απέναντι στην κοινωνία.
Είναι σαφές πως κανένα κόμμα δεν επιθυμεί έναν ακόμα γύρο πολιτικής αβεβαιότητας μέσω μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Εξίσου σαφές είναι ότι όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει στο εξής.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν υπάρξει πρωταγωνιστές στο έργο – δηλαδή στην υλοποίηση της συμφωνίας και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - που καλείται να παίξει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έναρξη της κρίσης οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν δοκιμάσει τα πάντα, πλην της συνεννόησης.
Πλέον έχει έρθει αυτή η στιγμή, κατά την οποία οφείλουν ψύχραιμα και με σύνεση να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα εθνικά ζητήματα και να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις, αφήνοντας στην άκρη τους ρεβανσισμούς και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.
Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία τους να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναζητήσουν το καλύτερο για τον τόπο και τους πολίτες του.
Θα είναι ένα βήμα πίσω από τη γενικότερη ανυποληψία στην οποία έχουν περιέλθει.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης