Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΝΔ: Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες – Ίδιο έργο, ίδια προβλήματα και η… ευκαιρία των 12 ημερών

tags :
ΝΔ: Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες – Ίδιο έργο, ίδια προβλήματα και η… ευκαιρία των 12 ημερών
Στο προσκήνιο και πάλι το σενάριο ενός debate των τεσσάρων υποψηφίων
Στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της οδεύει η ΝΔ καθώς «κλείδωσε» η 20η Δεκεμβρίου για τις πρώτες εκλογές.
Αν και οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους ως προς την εκλογική διαδικασία, η προεκλογική μάχη για την αρχηγία του κόμματος ξαναφουντώνει.
«Φωτιά» βάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες «κρύβουν» και τη μεγαλύτερη ανατροπή σε σχέση τουλάχιστον με την 22α Νοεμβρίου.
Βάσει των τελευταίων μετρήσεων (e-voice για τον Ελεύθερο Τύπο και Metrisi για το Πρώτο Θέμα), ο Απ. Τζιτζικώστας έχει κάνει την ανατροπή και προηγείται του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής.
Όπως ήταν λογικό τα ευρήματα αυτά πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις κυρίως από τους υποψηφίους που υπολείπονται του κ.Τζιτζικώστα, οι οποίοι τις χαρακτήρισαν αναξιόπιστες, αντιεπιστημονικές δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιοι σκοπεύουν πράγματι να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.
Το πιο «καυτό» θέμα όμως που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι ένα debate ανάμεσα στους τέσσερις υποψήφιους, αν και τα τελευταία 24ωρα διακινείται το σενάριο μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μόνο μεταξύ των κ.κ. Τζιτζικώστα – Μεϊμαράκη.
Το σενάριο αυτό θα ήταν το χειρότερο δυνατό.
Οι 12 ημέρες που απομένουν έως τις εκλογές είναι μια τελευταία ευκαιρία για τους επίδοξους προέδρους της ΝΔ να κάτσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι (όχι απαραίτητα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ), να συζητήσουν και να αντιπαρατεθούν για το πώς φαντάζονται την επόμενη ημέρα της ΝΔ.
Το «φιάσκο» της 22ας Νοεμβρίου ήταν ένα καλό μάθημα και για τους τέσσερις.
Παράλληλα όμως, μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για μια νέα προσέγγιση της «μάχης» για την αρχηγία.
Δεδομένου ότι και οι τέσσερις έχουν δεσμευτεί ότι την επόμενη ημέρα, θα είναι παρόντες στη ΝΔ, επιβάλλεται να πάρουν όλοι μέρος σε μια ανοιχτή συζήτηση.
Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς περιορισμούς, χωρίς «ηγεμονισμούς».
Αυτές οι 12 ημέρες είναι μια καλή ευκαιρία προκειμένου να γίνει αυτό που δεν έγινε έως σήμερα.
Δηλαδή να υπάρξει μια γόνιμη πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα και αντεγκλήσεις, χωρίς φοβικά σύνδρομα που αναπαράγουν και διαιωνίζουν την εσωστρέφεια.
Αντιπαράθεση από την οποία να φανεί ότι η ΝΔ είναι ακόμα ζωντανή πολιτικά, ότι έχει πολιτικό λόγο και ιδέες όχι μόνο για την ίδια αλλά και για την χώρα.
Θα είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής ότι το κόμμα και ο νέος του πρόεδρος αρχίζει μια νέα ενωτική πορεία προς το αύριο.
Πορεία στην οποία θα μετάσχουν στο πλευρό του οι σημερινοί του αντίπαλοι και την οποία θα έχουν παρακολουθήσει όσοι ενδιαφέρονται για το σήμερα και το αύριο του κόμματος.
Θα είναι ενδεχομένως η απαρχή για την αποκατάσταση της επαφής του κόμματος με τη βάση του, το πρώτο «άνοιγμα» με την κοινωνία.
Κάτι που αποτελεί άλλωστε εδώ και πολλούς μήνες το ζητούμενο για τη ΝΔ.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης