Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαρώνει την Ευρώπη η ακροδεξιά - Το μήνυμα της ιστορικής νίκης Le Pen στη Γαλλία και το δήθεν… σοκ

tags :
Σαρώνει την Ευρώπη η ακροδεξιά - Το μήνυμα της ιστορικής νίκης Le Pen στη Γαλλία και το δήθεν… σοκ
Είναι ικανοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανακόψουν το κύμα αμφισβήτησης;
Τα ψέματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση τελείωσαν, με την ιστορική νίκη του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» της Marine Le Pen στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, να αποδεικνύει περίτρανα αυτό που δεν θέλουν να παραδεχθούν οι ηγέτες της.
Η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση. Κρίση πολιτικής, ταυτότητας, προσανατολισμού, λειτουργίας, αξιών.
Μπορεί ο γαλλικός Τύπος να δήλωσε σοκαρισμένος την επομένη των εκλογών, ωστόσο η σαρωτική ενίσχυση της Le Pen ήταν καθόλα αναμενόμενη, καθώς το Εθνικό Μέτωπο έχει μετατραπεί από παρία της πολιτικής σε ένα κόμμα με προοπτική εξουσίας, προκαλώντας ρίγος στη Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.
Μια νίκη που δεν πυροδοτήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν το Παρίσι και συγκλόνισαν όλο τον πλανήτη.
Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν εξαιρετικά απλοϊκή.
Η βαθιά αμφισβήτηση των πολιτών απέναντι στη λειτουργία και τη σκοπιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε διαφανεί στη Γαλλία πολύ πριν το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα, με την ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες να κυριαρχούν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι κοιτούν όλο και πιο… ακροδεξιά, με το κύμα του ευρωσκεπτικισμού να σαρώνει την Ευρώπη με φόντο την προσφυγική κρίση που απειλεί να γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Και όλα αυτά την ώρα που ο πρωθυπουργός της David Cameron απαιτεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει η Βρετανία στην Ε.Ε και οι αποσχιστικές τάσεις σε Καταλονία και Σκωτία σκιαγραφούν την απειλή της διάλυσης.

Ο «μαύρος χάρτης» της Ευρώπης
Δεν είναι μόνο η Le Pen στη Γαλλία. Τα μηνύματα είναι πολλά και το «καμπανάκι» έχει χτυπήσει εδώ και καιρό από άκρη σε άκρη της Γηραιάς Ηπείρου, με την ανατροπή να "ντύνεται" με μαύρο χρώμα.
Στη Γερμανία το ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» συγκεντρώνει ποσοστό 10% στις δημοσκοπήσεις, με τους Γερμανούς να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της Καγκελαρίου Merkel στην προσφυγική κρίση.
Την ίδια ώρα, το ισλαμοφοβικό Pegida που ξεκίνησε ως ένα περιθωριακό κίνημα, κερδίζει χιλιάδες υποστηρικτές.
Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή είναι τρίτο κόμμα.
Στην Πολωνία τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η εθνικιστική δεξιά, με τον υπουργό Άμυνας να δηλώνει ορκισμένος αντικομμουνιστής.
Στις σκανδιναβικές χώρες η ακροδεξιά σαρώνει, ενώ και στις Κάτω Χώρες ενισχύεται σημαντικά.
Στη Σουηδία οι «Σουηδοί Δημοκράτες», γνωστοί ως «νεοναζί με τις γραβάτες», αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα στις εκλογές, το κόμμα «Λαός» της Δανίας βγήκε δεύτερο στις εκλογές του Ιουνίου, οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκυβερνούν στη Φινλανδία, καθώς και οι ακροδεξιοί της Προόδου στη Νορβηγία.
Στην Ουγγαρία η πολιτική Orban απέναντι στους πρόσφυγες έχει αναδείξει ένα πρόσωπο εντελώς ξένο προς τις αρχές της Ε.Ε. με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να «σέρνεται» στην ατζέντα που επιβάλλει το ακροδεξιό κόμμα Jobbi.
Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο για την Ευρώπη είναι ότι τα ακροδεξιά κόμματα, υψώνοντας τη σημαία του λαϊκισμού και της δήθεν «αφθαρσίας» από το σάπιο πολιτικό σύστημα, κερδίζουν τους νέους ψηφοφόρους.

Μπορεί να σωθεί η Ε.Ε.;
Η Ευρώπη αμήχανη, ψάχνει απαντήσεις, την ώρα που καλείται να διαβεί ένα κρίσιμο σταυροδρόμι:
Ή θα βρει τις λύσεις που είναι απαραίτητες για να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να επιστρέψει στις αξίες της ή θα συρθεί σε μια μαύρη περίοδο εθνικισμού, βλέποντας τα τείχη που υψώνονται στα σύνορα να παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της.
Ανεργία, προσφυγική κρίση, έλλειψη οράματος και προοπτικής. Οι ηγέτες της Ε.Ε δεν έχουν περιθώρια για αναβολές, ωστόσo η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande δεν φαίνονται ικανοί να αναλάβουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες για να ανακόψουν το κύμα αμφισβήτησης που σαρώνει την Ευρώπη.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης