Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κατηγορηματικό όχι στον Τσίπρα λέει Το Ποτάμι – Στήριξη μόνο σε κυβέρνηση συνεργασίας

tags :
Κατηγορηματικό όχι στον Τσίπρα λέει Το Ποτάμι – Στήριξη μόνο σε κυβέρνηση συνεργασίας
Εξαφανίζονται οι πιθανοί σύμμαχοι του πρωθυπουργού σε περίπτωση που χρειαστεί «χείρα βοηθείας»
Αυξάνονται και πληθύνονται οι φωνές για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.
Μια και μετά την Ένωση Κεντρώων και Το Ποτάμι κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε στο εσωτερικό του Ποταμιού (συμμετείχαν 1.500 ψηφοφόροι) ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, το 85% των ψηφοφόρων του Ποταμιού τάσσεται υπέρ της στήριξης – με συγκεκριμένους όρους – μιας νέας κυβέρνησης υπό την παρούσα Βουλή, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τόσο το σενάριο πρόωρων εκλογών όσο και την παροχή οποιασδήποτε συναίνεσης ή στήριξης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σε περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χάσει τη δεδηλωμένη, οι ψηφοφόροι του κόμματος επιθυμούν τη συμμετοχή του Ποταμιού σε μια κυβέρνηση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (29%), με τη ΝΔ (27%), με το ΣΥΡΙΖΑ (21%) και με την Ένωση Κεντρώων(15%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει Το Ποτάμι σε περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Το 60% πιστεύει ότι πρέπει να κατέβει αυτόνομο, το 27% ότι πρέπει να συμμετάσχει σε φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), το 12% ότι πρέπει να συνεργαστεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μόλις το 1% ότι πρέπει να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ.
Η έρευνα αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και ξεκαθαρίζει εν πολλοίς το τι ζητούν οι ψηφοφόροι από Το Ποτάμι να πράξει σε περίπτωση που υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Από τα ευρήματα αυτά καθίσταται σαφές πως Το Ποτάμι δεν πρόκειται να παράσχει την οποιαδήποτε στήριξη στη σημερινή κυβέρνηση.
Γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι αν τα ευρήματα αυτά συνδυαστούν και με την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για οικουμενική κυβέρνηση, διαπιστώνεται πως επί της ουσίας περιορίζονται (αν δεν εξαφανίζονται) οι πιθανοί σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που η κυβέρνηση του χρειαστεί «χείρα βοηθείας».
Δεδομένου ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα μεταβάλουν την αρνητική τους στάση απέναντι στην κυβέρνηση, εάν οι 153 κυβερνητικοί βουλευτές δεν αντέξουν, το μόνο σενάριο - και εφόσον αποκλείεται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών - για την επόμενη ημέρα προβλέπει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.
Είτε πρόκειται για οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες είτε για μια ευρύτερη κυβέρνηση με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων από την παρούσα Βουλή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης