Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Γραμμή» για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση – Μόνοι στα αγκάθια οι 153, στα χέρια τους η επόμενη ημέρα

«Γραμμή» για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση –  Μόνοι στα αγκάθια οι 153, στα χέρια τους η επόμενη ημέρα
Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με μόνο στόχο την τήρηση του μνημονίου
Το πώς θα πορευτεί το αμέσως επόμενο κρίσιμο – ακόμα και για τη βιωσιμότητα της - δίμηνο θα εξετάσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο η κυβέρνηση.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι αφενός να μην πάει χαμένη ούτε μια ημέρα και αφετέρου να υπάρξει καλύτερος συντονισμός δεδομένου ότι τα θέματα που έπονται – ασφαλιστικό, φορολόγηση αγροτών, «κόκκινα δάνεια» - δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παλινωδίες και αναδιπλώσεις, όπως συνέβη π.χ. με την κατάθεση του παράλληλου προγράμματος.
Η «γραμμή» είναι σαφής.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας διαμηνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του μνημονίου καθώς είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, την επιτροπεία και να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία.
Αυτό άλλωστε επισημαίνει με σαφήνεια και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους έχει καθημερινές συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες.
Η «στροφή» του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης του είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ιδιαίτερα εάν αποτολμήσει κανείς μια σύγκριση σε σχέση με αυτά που έλεγαν πριν από μόλις έναν χρόνο.
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του έχουν αποδεχθεί τη σκληρή πραγματικότητα και καθορίζουν τα βήματα τους βάσει αυτής.
Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με τα κόμματα της αξιωματικής ή ήσσονος αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν διαμηνύσει με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να παράσχουν την οποιαδήποτε βοήθεια ή συναίνεση σε νέες περικοπές συντάξεων, σε νέα αύξηση της φορολογίας, σε υφεσιακές πολιτικές.
Παρά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες μια και προβλέπονται στη συμφωνία, στην οποία και οι ίδιοι συναίνεσαν το περασμένο καλοκαίρι.
Βάσει αυτών των δεδομένων, οι 153 της κυβέρνησης έχουν απομείνει μόνοι στα «καυτά θέματα»
Αυτοί θα κρίνουν και τις εξελίξεις.
Είτε θα παραμείνουν συμπαγείς και θα κρατήσουν την κυβέρνηση όρθια, ευελπιστώντας στην αντιστροφή του κλίματος από το β’ εξάμηνο του 2016 είτε θα καταρρεύσουν με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Στη δεύτερη περίπτωση, το σενάριο μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι χωρίς τη ΝΔ δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό μιας οικουμενικής κυβέρνησης, όπου θα μετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, προφανώς με άλλον πρωθυπουργό.
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο για τον κ. Τσίπρα.
Και αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που θα πιέσει και τελικά θα πείσει τους 153 να ψηφίσουν τα μέτρα που έρχονται.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης