Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

ΝΔ: Απόλυτο ντέρμπι η αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου – Αναστρέψιμο το ξεκάθαρο προβάδισμα Μεϊμαράκη

ΝΔ: Απόλυτο ντέρμπι η αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου – Αναστρέψιμο το ξεκάθαρο προβάδισμα Μεϊμαράκη
Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Τσίπρα
Δύο 24ωρα πήρε τελικά στη ΝΔ για να ανακοινώσει τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής.
Ξεκάθαρος νικητής, όπως άλλωστε δείχνει και η διαφορά των 11 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων, είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Και μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος έχει τη στήριξη της «καραμανλικής πτέρυγας» να προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί και στη δεύτερη αναμέτρηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο η τελική «μάχη» για την αρχηγία της ΝΔ θα είναι ένα πραγματικό ντέρμπι.
Η αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου έχει τελείως διαφορετικά πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά.
Βασικά ερωτήματα και ανησυχίες αντιμετωπίστηκαν στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.
Το φιάσκο του Νοεμβρίου και οι φόβοι για τη διάσπαση του κόμματος φαίνεται πως ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
Εξίσου ξεκάθαρο είναι και το μήνυμα και των 400.000 ψηφοφόρων.
Η ΝΔ παραμένει ζωντανός πολιτικός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να επικεντρωθεί ιδεολογικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς και να κλείσει οριστικά την πόρτα προς τα δεξιά της.
Αυτό που μένει ανοιχτό είναι με ποια κεντροδεξιά χαρακτηριστικά θα πορευτεί στο μέλλον η ΝΔ.
Ο κ. Μεϊμαράκης προβάλλει εαυτόν ως το πρόσωπο που εγγυάται τη συνέχεια του κεντροδεξιού προφίλ της ΝΔ, χωρίς η παράταξη να χάσει το ανθρώπινο πρόσωπο της, τον κοινωνικό και ευρωπαϊκό της χαρακτήρα.
Είναι αυτή η προσέγγιση της κοινωνικής Δεξιάς, της παραδοσιακής συντηρητικής πλευράς του κόμματος που βαρύνει τον κ. Μεϊμαράκη, με το σκεπτικό ότι δύσκολα μπορεί να εκείνος που θα φέρει την αναγκαία ριζική ανανέωση που έχει ανάγκη το κόμμα.
Ο κ. Μητσοτάκης, εκφραστής και αυτός της Κεντροδεξιάς, ξεχωρίζει ως ένθερμος υποστηρικτής των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και δεσμεύεται ότι μπορεί να επιφέρει ριζικές και ανανεωτικές αλλαγές στη ΝΔ.
Οι αντίπαλοι του τον «κατηγορούν» για «νεοφιλελεύθερες» απόψεις, οι οποίες θα απομακρύνουν το κόμμα από τις παραδοσιακές, κοινωνικές του καταβολές.
Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης εκπροσωπούν δύο τελείως διαφορετικά «στρατόπεδα» στο εσωτερικό της ΝΔ.
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει σαφές προβάδισμα.
Αλλά η διαφορά αυτή των περίπου 45.000 ψήφων είναι αναστρέψιμη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσφερε τη στήριξη του στον κ. Μητσοτάκη, κάτι που αναμένεται να κάνουν και πολλοί υποστηρικτές του Απ. Τζιτζικώστα.
Αλλά και αυτήν την φορά παραμένει άγνωστο το πώς θα ψηφίσει όχι μόνο το 30% που προτίμησε Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα την περασμένη Κυριακή αλλά και εκείνοι που στήριξαν κάποιον από τους δύο διεκδικητές της προεδρίας.
Πολλά κρίσιμα ερωτήματα και ανησυχίες απαντήθηκαν στην κάλπη της 20ης Δεκεμβρίου.
Αυτό που μένει να απαντηθεί από τους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι ποιος από τους Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη μπορεί να κάνει τη διαφορά με το παρελθόν, να αλλάξει το κόμμα και να του δώσει νέα πνοή, να αποκαταστήσει την επαφή με την κοινωνία και το κυριότερο να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Τσίπρα.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης