Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Λάθος» πολιτική η διάσωση της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

«Λάθος» πολιτική η διάσωση της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Μία ακόμα «φωνή», αυτή του Harald Hau, καθηγητή οικονομικών στο Swiss Finance Institute και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, τάσσεται κατά της λύσης του ευρωομολόγου απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Μάλιστα με άρθρο του χαρακτηρίζει «λάθος πολιτική» τη διάσωση της Ελλάδας και τη δημιουργία του EFSF και προτείνει ως αποτελεσματικότερη λύση την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ευθυγραμμιζόμενος σε αυτό το σημείο με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια 200 δισ. ευρώ.
Παράλληλα τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα στρατηγική που δεν θα έχει σκοπό την αποφυγή κάποιας χρεοκοπίας και μάλιστα με κόστος που θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι, αλλά θα εστιάζει στην πολύ πιο αξιόπιστη, φθηνή και εύκολο να προστατευτεί λύση της ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών.
Είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η απόφαση του Μαΐου του 2010 για διάσωση της Ελλάδας, αλλά και για τη δημιουργία του EFSF, ήταν έναν μεγάλο λάθος πολιτικής, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Hau υπογραμμίζοντας την επέκταση της κρίσης σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία.
Παράλληλα, θεωρεί ορθό το αίτημα της Φινλανδίας που ζητά εγγυήσεις για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης, ενώ παρομοιάζει την ιδέα του ευρωομολόγου με «αναζήτηση μαγικών λύσεων», καθώς όπως λέει μετατοπίζει το πρόβλημα στις χώρες που έχουν ακόμα πρόσβαση στις αγορές και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους.
Μάλιστα θεωρεί ότι «μία ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία θα είχε λιγότερο καταστροφικές συνέπειες αν ο τραπεζικός κλάδος ήταν επαρκώς ενισχυμένος ώστε να απορροφήσει τις απώλειες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης