Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Προς αναβίωση ο διπολισμός; - Ξεκάθαρη πλέον η διαχωριστική γραμμή «Αριστερά – Δεξιά»

Προς αναβίωση ο διπολισμός; - Ξεκάθαρη πλέον η διαχωριστική γραμμή «Αριστερά – Δεξιά»
Υπό συμπίεση ο χώρος του Κέντρου κατόπιν της επικράτησης Μητσοτάκη
Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε νέα πνοή στο μέχρι πρότινος αδιάφορο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.
Διότι πέρα από το ότι ανέτρεψε όλες τις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις.
Η επικείμενη μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με την κυβέρνηση, η σαφής στροφή της προς το Κέντρο και τον φιλελευθερισμό «γεννούν» νέα δεδομένα.
Στα οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν καθαρά και με διακριτό στίγμα.
Όσοι δεν το πράξουν, οι εξελίξεις θα τους ξεπεράσουν.
Ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι ο χώρος του Κέντρου θα δεχθεί το επόμενο διάστημα τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Οι πολιτικές δυνάμεις που κινούνται γύρω από αυτό πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τοποθετηθούν.
Να επαναπροσδιοριστούν, να χαράξουν πορεία και εν τέλει να διαλέξουν «στρατόπεδο».
Διότι διαφορετικά κινδυνεύουν να αρχίσουν να μετρούν απώλειες στελεχών και βουλευτών, όπως άλλωστε υποστήριξε για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο βουλευτής Λ. Γρηγοράκος.
Και μπορεί στην παρούσα χρονική στιγμή ο κ.Μητσοτάκης λόγω συγκυρίας και δυναμικής να ετοιμάζεται έτοιμος να διεμβολίσει το Κέντρο, αλλά είναι σαφές ότι το ίδιο θα πράξει πολύ σύντομα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Δεδομένου ότι η «κόντρα» ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ θα προσλάβει έντονα συγκρουσιακά στοιχεία, είναι πολύ πιθανό οι δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις να δουν αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών τους και συνεπώς των ποσοστών τους.
Κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί και από το γεγονός ότι πλέον οι πολιτικές θέσεις και διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ είναι διακριτές.
Ίσως είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης που είναι τόσο ξεκάθαρη η διακριτή γραμμή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.
Εάν ο Μητσοτάκης προχωρήσει στη διεύρυνση της ΝΔ προσδίδοντας της περισσότερα κεντρώα χαρακτηριστικά, εάν ο Τσίπρας κάνει και αυτός την υπέρβαση του και μετατρέψει το ΣΥΡΙΖΑ από ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα σε ένα ευρωπαϊκό κεντροαριστερό κόμμα, τότε είναι προφανές πως οδεύουμε προς ένα νέο διπολισμό.
Προς ένα διπολισμό με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.
Σε αυτήν την περίπτωση, το ερώτημα είναι όχι μόνο ποια από τις δύο αυτές κυρίαρχες πολιτικές τάσεις θα επικρατήσει, αλλά και το ποιες πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου θα επιβιώσουν στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης