Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τράπεζες: 30 δις κεφάλαια έχουν διαθέσει οι ευρωπαίοι για τις ελληνικές τράπεζες αλλά κανείς δεν τα θέλει γιατί;

   Τράπεζες: 30 δις κεφάλαια έχουν διαθέσει οι ευρωπαίοι για τις ελληνικές τράπεζες αλλά κανείς δεν τα θέλει γιατί;
(upd2)Σε μια περίοδο κρίσης ιστορικών διαστάσεων προκαλεί απορία πως οι τράπεζες δεν αξιοποιούν τα 30 δις ευρώ που έχουν διαθέσει οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι για την σταθερότητα και κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει 30 δις ευρώ.
Ωστόσο οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί καθιστούν αυτά τα 30 δις ευρώ μη ελκυστικά για τις τράπεζες.
Όμως εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο.
Τα 30 δις ευρώ κεφάλαια θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία καθώς είναι υπαρκτά κεφάλαια και διαθέσιμα.
Όμως αντί η κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα ώστε οι τράπεζες να πάρουν τα 30 δις ευρώ δημιουργεί πλειάδα προσκομμάτων με κυριότερη τις αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές που αυτομάτως συνεπάγεται κρατικοποίηση.
Το ελληνικό δημόσιο επιθυμεί κρατικές τράπεζες;
Το κράτος όπου ενεπλάκηκε απέτυχε άρα δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα η κρατικοποίηση των τραπεζών.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες με κεφάλαια είτε μέσω αυξήσεων  κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές και με υποχρεωτική καταβολή ετήσιας απόδοσης 10% ανεξαρτήτως αν υπάρχουν ή όχι επαρκή αποθεματικά ή να εκδοθούν ομολογιακά όχι υποχρεωτικά μετατρέψιμα σε μετοχές κοινές διάρκειας 3 έως 5 ετών με απόδοση 10%.
Να υποστηρίζει η Τρόικα και η Κυβέρνηση ότι δημιούργησαν ένα Ταμείο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αυτό να παραμένει ανενεργό διαθέτοντας 30 δις ευρώ που δεν αξιοποιούνται είναι απαράδεκτη κατάσταση.
Τα 30 δις ευρώ πρέπει να αξιοποιηθούν.
Ανέφερε στην βουλή ο πρόεδρος της Εθνικής Β Ράπανος ότι οι ελληνικές τράπεζες τα έχουν καταφέρει καλά καθώς δεν προσέφυγαν στον κράτος. Αυτό είναι σωστό.
Όμως το  ερώτημα είναι τι θέλουμε τράπεζες που απλά συντηρούν τις δυνάμεις τους και διαθέτουν οριακά κεφάλαια ή τράπεζες που θα διαθέτουν επαρκή κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να τα επενδύσουν στην οικονομία;
Το κράτος πρέπει να αναζητήσει την χρυσή τομή ώστε οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα 30 δις ευρώ του ΤΧΣ και ταυτόχρονα δεν θα κρατικοποιηθούν. Ταυτόχρονα να διασφαλιστεί ότι θα πληρώσουν υψηλές αποδόσεις οι τράπεζες ώστε να αισθάνεται ο φορολογούμενος πολίτης της Ευρώπης ότι 1) τα χρήματα του αποδίδουν και 2) και σημαντικότερο αξιοποιούνται για την ανάπτυξη της Ελλάδος.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης