Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Είτε το θέλουν οι ηγέτες είτε όχι... οι επενδυτές έχουν τρομερή δύναμη

Είτε το θέλουν οι ηγέτες είτε όχι... οι επενδυτές έχουν τρομερή δύναμη
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι δείχνουν να τα έχουν χάσει από τις εξελίξεις, οι αναλυτές προσπαθούν να τους δείξουν ότι οι πολιτικές τις οποίες εξακολουθούν να εφαρμόζουν θα οδηγήσουν τελικά την ευρωζώνη σε μία μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Η JPMorgan πιστεύει ότι η διάλυση της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά απίθανη, αλλά καλό είναι να προετοιμάζεται κανείς γι' αυτήν...
Η διάσπαση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους σύμφωνα με την JP Morgan: Είτε να αποχωρήσει η Γερμανία, μαζί με άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, είτε να εξωθηθούν οι νοτιοευρωπαϊκές χώρες στην έξοδο. Και τα δύο σενάρια θα οδηγήσουν σε μία πρωτοφανή αναταραχή.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική, η ευρωζώνη θα οδηγηθεί σε αυτήν την εξέλιξη εξαιτίας των λαθών της, και της αντίδρασης που προκαλούν στις αγορές η εμμονή στη λιτότητα από όλες σχεδόν τις χώρες της. Οι Ευρωπαίοι έχουν υποεκτιμήσει τις αντιδράσεις των αγορών και που μπορούν αυτές να οδηγήσουν την κατάσταση.
Το κακό είναι ότι σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη ακολουθεί μια πολιτική λιτότητας. Σύμφωνα με την εταιρεία Natixis, το αποτέλεσμα είναι το εξής: αν σε μια «φυσιολογική» περίοδο η μείωση του ελλείμματος κατά μία μονάδα του ΑΕΠ κοστίζει 0,6 της μονάδας στον τομέα της ανάπτυξης και μειώνει το έλλειμμα κατά 0,7 της μονάδας, η αντίστοιχη μείωση σήμερα προκαλεί μείωση του ελλείμματος μόλις κατά 0,4 της μονάδας, μια μείωση που εκμηδενίζεται αν λάβει κανείς υπόψη του τις παράπλευρες επιπτώσεις στους μισθούς.
Πρέπει λοιπόν να δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στη μείωση των ελλειμμάτων; «Υπάρχει κίνδυνος να κατασκευάσουμε το τρίτο επεισόδιο της κρίσης», λέει ο οικονομολόγος Daniel Kohen, καθηγητής στην Ecole normale superieure. Κατά την άποψή του, τα προγράμματα λιτότητας είναι αποτελεσματικά μόνο όταν εφαρμόζονται μεμονωμένα. Η χώρα υποφέρει, αλλά η ανταγωνιστικότητά της αυξάνεται και οι εξαγωγές της αυξάνονται. Αν όμως όλοι οι εταίροι ακολουθούν μια πολιτική λιτότητας, η άσκηση γίνεται αντιπαραγωγική.
Δεν υπάρχει κάποια λύση που να φαίνεται ικανή να περιορίσει έστω την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αναφέρει ο Carl Weinberg της High Frequency Economics, ο οποίος δηλώνει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να πιέζουν για θεμελιώδεις λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης