Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα έρχεται ολοένα και πιο κοντά στη χρεοκοπία... Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι θέλουν άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου

tags :
Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα έρχεται ολοένα και πιο κοντά στη χρεοκοπία... Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι θέλουν άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου
Τους πρώτους μήνες του ξεσπάσματος της ελληνικής κρίσης, και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της πρώτης δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ, πολλοί αναλυτές είχαν εκφράσει την άποψη ότι η ελληνική χρεοκοπία ήταν βέβαιη, αλλά δεν ήταν δυνατό τότε να προσδιοριστεί η χρονική στιγμή η οποία και θα συμβεί.
Τις τελευταίες ημέρες, δύο από τα πιο αξιόπιστα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο, το Bloomberg και το Der Spiegel, μίλησαν ανοιχτά για την ελληνική χρεοκοπία, ως ένα σενάριο το οποίο αν και αναμενόταν από καιρό, πλέον θεωρείται δεδομένο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Der Spiegel έχει επανηλειμμένως δημοσιοποιήσει εξελίξεις, οι οποίες παρά τις διαψεύσεις εν συνεχεία επιβεβαιώθηκαν (π.χ. μυστική συνάντηση Λουξεμβούργου την Άνοιξη, σχέδιο σημείων του Σόιμπλε για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κλπ).
Αυτή η εβδομάδα αναμένεται να είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Το ΔΝΤ συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη για την Ελλάδα, ενώ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επανεκκινηθούν οι διαπραγματεύσεις για την έκτη δόση. Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν στην Πολωνία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ώστε να καταλήξουν στην τελική σχηματοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα έρχεται ολοένα και πιο κοντά στη χρεοκοπία. Μάλιστα τα σενάρια φούντωσαν και με την παραίτηση του Γερμανού, μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ, J. Stark, ο οποίος όπως διέρρευσε εξέφρασε με αυτήν του την κίνηση την αντίθεση του στις αγορές ομολόγων των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, τόσο οι γερμανικές όσο και οι γαλλικές τράπεζες θα βιώσουν σημαντικές απώλειες, οι οποίες μάλιστα θα προστεθούν στις απομειώσεις λόγω της συμμετοχής τους στο roll over των ελληνικών ομολόγων. Ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων δεν θα μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες ούτε την Ισπανία ούτε την Ιταλία, οι οποίες πιθανόν να χρειαστούν βοήθεια από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, τον EFSF. Και οι αναλυτές αναρωτιούνται: Υπάρχουν τα χρήματα για να στηριχθεί η ευρωζώνη σε μία τέτοια περίπτωση; Άγνωστο, αναφέρουν οι αναλυτές οι οποίοι βλέπουν στις δύσκολες μέρες μπροστά.
Πάντως έτσι εξηγείται γιατί ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θέλει την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου να εφαρμόζονται άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης