Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η εμμονή στην «κατασκευή εχθρών» και το υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης Τσίπρα

Η εμμονή στην «κατασκευή εχθρών» και το υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησης Τσίπρα
Αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ
Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο briefing των πολιτικών συντακτών επεσήμαναν με τον πλέον σαφή τρόπο πως δεν υπάρχει περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση πήρε τρεις φορές σε λιγότερο από έναν χρόνο τη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό προκειμένου να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές, κρατώντας απαρέγκλιτα τις «κόκκινες γραμμές» που αφορούν την προστασία των αδύναμων και των πολλών.
«Και αυτό θα το κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία αναλώνονται σε καθημερινή βάση στο πώς θα επιτεθούν ή τουλάχιστον θα «χρωματίσουν» αρνητικά οτιδήποτε σχετίζεται με την κυβέρνηση.
Ωστόσο, είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του δεν μπορούν να πορευτούν στο εξής με το πολιτικό αφήγημα της «κατασκευής εχθρών».
Διότι μπορεί η ρητορική αυτή να έχει θετικό αντίκτυπο στη συσπείρωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα της κυβέρνησης, αλλά δεν πείθει την ίδια την κοινωνία.
Μια και ως επί το πλείστον αποκαλύπτει κυρίως τη «γύμνια» των πολιτικών επιχειρημάτων.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του αναδείχθηκαν πολιτικά κυρίαρχοι το 2015, παρά το γεγονός ότι είχαν απέναντι τους πολλούς και σκληρούς αντίστοιχους «εχθρούς», διότι πολύ απλά είχαν τη στήριξη μεγάλου μέρους του λαού.
Στήριξη όμως που έχει χαθεί ή που βαίνει μειούμενη τόσο λόγω των σκληρών μέτρων της συμφωνίας με τους δανειστές, την οποία σημειωτέον ενέκρινε ο λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου όσο κυρίως της ανακολουθίας των λόγων και των πράξεων του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του.
Αυτή η ανακολουθία είναι που ωθεί τους περισσότερους να καταλήγουν στο ότι «και αυτοί είναι μια από τα ίδια με τους προηγούμενους», αυτή η ανακολουθία είναι που μετέτρεψε την «ελπίδα» σε «απογοήτευση».
Και η διάψευση της ελπίδας δεν αφορά το σκίσιμο του μνημονίου, την έξοδο από το ευρώ και όλα τα υπόλοιπα παρωχημένα «αριστερά αντανακλαστικά».
Αφορά κυρίως ότι δεν επήλθε η προσδοκώμενη αλλαγή στο πολιτικό ύφος και ήθος, στα πολιτικά επιχειρήματα, στην πολιτική τακτική.
Και η «κατασκευή εχθρών» ενισχύει αυτή τη διάψευση προσδοκιών.
Πράγματι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν τις πρόωρες εκλογές.
Όχι μόνο διότι θα είναι καταστροφικές για την χώρα, αλλά κυρίως γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει πλέον ένα πειστικό πολιτικό αφήγημα.
Δεν διαθέτει μια ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα.
Αυτή θα πρέπει να βρουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ εάν θέλουν να παραμείνουν στο προσκήνιο της εγχώριας πολιτικής σκηνής.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης