Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η αντιπολίτευση προτιμά να «αντέξει» ο Τσίπρας – Διαφορετικά ή συνεργασία ή εκλογές

Η αντιπολίτευση προτιμά να «αντέξει» ο Τσίπρας – Διαφορετικά ή συνεργασία ή εκλογές
Σε δύσκολη θέση και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης
Ο κλοιός για την κυβέρνηση σφίγγει ασφυκτικά, μια και σε όλα τα μέτωπα πλανάται ένα αδιέξοδο.
Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, στις αντιδράσεις της κοινωνίας, στις προθέσεις των 153 βουλευτών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Η σεναριολογία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών έχει ανάψει για τα καλά.
Και το ερώτημα απέναντι σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις είναι πώς θα κινηθεί η αντιπολίτευση, και ιδίως η ΝΔ, μια και ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ακόμα αναζητούν τον εαυτό τους.
Η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που εμφανίζει μια δυναμική χάρη στο momentum της εκλογής Μητσοτάκη.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνωρίζει πως η ΝΔ δεν είναι ακόμα έτοιμη για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Σε αντίθεση με τους προκατόχους του ο κ.Μητσοτάκης δεν βιάζεται και κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στην εκλογολογία.
Ούτε επιδιώκει τις εκλογές ούτε τις ζητά.
Διότι γνωρίζει πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να περιμένει, αφήνοντας τον Τσίπρα να περάσει όλα τα δύσκολα μέτρα και να υποστεί την πολιτική φθορά.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και απορρίπτει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, μια και κρίνει πως σε αυτήν την περίπτωση θα βρεθεί «συνένοχος» και θα κληθεί να επωμιστεί προβλήματα, τα οποία θεωρεί πως η σημερινή κυβέρνηση δημιούργησε.
Όπως ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει τονίσει, εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, τότε η λύση θα πρέπει να βρεθεί από την παρούσα Βουλή.
Θέση, την οποία συμμερίζονται τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και Το Ποτάμι.
Τώρα τι είδους κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα προκύψει από την παρούσα Βουλή, ποιος θα ηγείται και τι σύνθεση θα έχει είναι ένα καλό ερώτημα.
Όπως ερωτηματικό παραμένει τι στάση θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση εκείνη που όπως είναι αναμενόμενο, δεν θα είναι επικεφαλής ο Τσίπρας.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέσει και οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) επιμείνουν στη θέση τους για το πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι πρόωρες εκλογές, τότε το μόνο ρεαλιστικό σενάριο είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Θα πρέπει είτε ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει νέους πολιτικούς συμμάχους είτε η ΝΔ να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ είτε να δημιουργηθεί μια οικουμενική κυβέρνηση (με αναλογική συμμετοχή στελεχών από τα κόμματα που θα μετέχουν σε αυτήν) είτε μια κυβέρνηση «ικανών» - πολιτικών και προσωπικοτήτων – που ζητά Το Ποτάμι.
Με λίγα λόγια, λύση χωρίς συνεννόηση, συναίνεση, συνεργασία και επιμερισμό ευθυνών δεν πρόκειται να υπάρξει.
Ειδάλλως οι εκλογές είναι η μόνη διέξοδος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης