Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία - Τραβάει το σχοινί η Τουρκία

tags :
Κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη στη Συρία - Τραβάει το σχοινί η Τουρκία
Oι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι θα χρησιμοποιήσει το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα για να νομιμοποιήσει την εισβολή της στη Συρία
Στο ζενίθ βρίσκεται η ανησυχία για  κλιμάκωση της συριακής κρίσης μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος Erdogan και ο πρωθυπουργός Davutoglu διεμήνυσαν ότι θα υπερασπιστούν τη χώρα εντός και εκτός συνόρων, ενώ κατηγόρησαν ευθέως το κουρδικό PKK για την επίθεση.
Η Τουρκία  ανακοίνωσε  ότι ο βομβιστής που έσπειρε το θάνατο σε 28 ανθρώπους στην καρδιά της Άγκυρας, ήταν ο Σαλίχ Νετσάρ, υπήκοος Συρίας και μέλος των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), που μάχονται στη βόρεια Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους. 
Η νέα τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Άγκυρας με στόχο στρατιωτικό λεωφορείο,  φαντάζει ως η δικαιολογία που αναζητούσε η Τουρκία ώστε να νομιμοποιήσει ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στο συριακό έδαφος, με τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας. 
Την ίδια ώρα οι Κούρδοι αρνούνται την ευθύνη για την επίθεση και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, κατηγορώντας την Τουρκία ότι αναζητά συνεχώς προσχήματα για να νομιμοποιήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων της Βόρειας Συρίας και να εισβάλει με χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή. 
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην πολύπαθη περιοχή είναι άκρως ανησυχητικές και το γεωπολιτικό κουβάρι μπερδεμένο.
Ο Erdogan εμφανίζεται ανυποχώρητος και ζητά από τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τους Κούρδους ως τρομοκράτες, ωστόσο οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν τη βασικό γρανάζι στην πολεμική μηχανή κατά του ISIS, γεγονός που τους καθιστά πολύτιμους για την Αμερική. 
Η ενδεχόμενη αυτονόμηση των Κούρδων της Συρίας, με τη βοήθεια Ρωσίας και Άσαντ αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες της Τουρκίας, η οποία θα επιχειρήσει να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη με κάθε τρόπο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. 
Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο υπερβολικές δεν φαντάζουν οι προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας σύρραξης.
Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη Συρία εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Τουρκία, το Ιράν, η Ιορδανία, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.
Εάν η Τουρκία αποφασίσει μια χερσαία εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων  στο συριακό έδαφος θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και η συνέχεια θα είναι απρόβλεπτη. 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η κλιμάκωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Συρία, θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 470.000 πολίτες. 
Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, D. Medvedev, ο οποίος προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας σε συριακό έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια σύρραξη…
 
Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης