Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παίζονται όλα έως τα τέλη Απριλίου - Τσίπρας και Μητσοτάκης δοκιμάζουν τις αντοχές τους

Παίζονται όλα έως τα τέλη Απριλίου - Τσίπρας και Μητσοτάκης δοκιμάζουν τις αντοχές τους
Τις επόμενες εβδομάδες κρίνεται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης

 


Οι επόμενες εβδομάδες και έως τα τέλη Απριλίου εκτιμάται ότι θα είναι καθοριστικές για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του.
Διότι έως τότε θα πρέπει να έχουν περάσει και ψηφιστεί από τη Βουλή τα όσα συμφωνηθούν με τους δανειστές για να κλείσει η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
Παράλληλα θα έχει ήδη δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό ζήτημα και κυρίως θα έχει φανεί κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να το διαχειριστεί ή όχι.
Δεδομένου όμως ότι το προσφυγικό θα μας απασχολεί για τους επόμενους μήνες ή χρόνια, το ενδιαφέρον στρέφεται στο οικονομικό «μέτωπο», όπου όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει τις επόμενες εβδομάδες.
Αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής και ξεκάθαρη εικόνα για το πώς πορεύεται η διαπραγμάτευση, είναι σαφές ότι για να κλείσει θα πρέπει να ψηφιστούν αρκετά επώδυνα μέτρα.
Τα οποία με τη σειρά τους αναμφισβήτητα θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης, μια και οι 153 βουλευτές θα κληθούν – μόνοι – να αναλάβουν αποφάσεις εξαιρετικά δύσκολες και με τεράστιο πολιτικό κόστος.
Εναλλακτική όμως δεν υπάρχει και οι αποφάσεις αυτές είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Υπό αυτά τα δεδομένα ούτε ο πρωθυπουργός έχει πολλές λύσεις, παρά μόνο μια.
Να πείσει δηλαδή τους βουλευτές του για τα επόμενα βήματα.
Για αυτό αφενός θα επισημάνει ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, η οποία περιγράφεται ως «η Ιθάκη για την κυβέρνηση».
Μια και είναι το μόνο θέμα, στο οποίο μπορεί να ποντάρει πολιτικά και επικοινωνιακά η κυβέρνηση για να «μαζέψει» πολιτικούς «πόντους» και να αναστρέψει το εις βάρος της πολιτικό κλίμα.
Αφετέρου και σε μια προσπάθεια να τονώσει και να συσπειρώσει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και των ΑΝΕΛ) ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ.
Η αρχή αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαρτίου με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη.
Ο στόχος προφανής, να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, στο δίπολο διαφάνειας - διαπλοκής.
Στην πρόκληση αυτή θα ανταποκριθεί ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει ήδη αφήσει πίσω του τα περί εθνικής συναίνεσης και προσανατολίζεται πλέον ξεκάθαρα σε μια πολιτική αναμέτρηση σκληρής σύγκρουσης.
Άλλωστε αυτή η «γραμμή» επιβάλλεται και για λόγους πολιτικών ισορροπιών στο εσωτερικό του κόμματος του αλλά και για διασφαλιστεί – όσο είναι δυνατόν – ότι η πολιτική στροφή προς το κέντρο θα έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα «δεξιά» του, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι προγραμματισμένο για τις 22 με 24 Απριλίου το συνέδριο της ΝΔ.
Τσίπρας και Μητσοτάκης ανεβάζουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε μια χρονική στιγμή όπου όλα τα κορυφαία θέματα (ασφαλιστικό, οικονομία, προσφυγικό) είναι ανοιχτά.
Το που θα κλίνει η πλάστιγγα και ποιος θα αποκομίσει τα περισσότερα οφέλη μένει να φανεί.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ύστερα από τέσσερις με πέντε εβδομάδες το εγχώριο πολιτικό σκηνικό θα είναι τελείως διαφορετικό.
 
Σπύρος Χριστόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης