Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αύξηση έως 10% οι αφίξεις των τουριστών για το 2016 - Αναμένονται 27 εκατ. από 25 εκατ. το 2015

tags :
Αύξηση έως 10% οι αφίξεις των τουριστών για το 2016 - Αναμένονται 27 εκατ. από 25 εκατ. το 2015
Συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας θεωρούν ότι η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς θα έχει θετική επίδραση στον τουρισμό
Θετικά έκλεισε για τον ελληνικό τουρισμό η έκθεση του Βερολίνου (ΙΤΒ) καθώς η ζήτηση για τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας ήταν αρκετά αυξημένη παρότι το προσφυγικό θέμα παραμένει ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία.
Στέλεχος του ΣΕΤΕ που παρακολούθησε την έκθεση μέχρι την περασμένη Κυριακή δηλώνει αισιόδοξος γα τη φετινή τουριστική σεζόν προσδοκώντας μάλιστα περισσότερους τουρίστες σε ποσοστό έως 10%.
Ο πήχης ανεβαίνει σε 27 εκατομμύρια τουρίστες από 25 εκατομμύρια πέρυσι και 22 εκατομμύρια πρόπερσι. το 2014.
Ένα από τα θετικά της παγκόσμιας τουριστικής έκθεσης ήταν ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα επιλέξουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους και αναμένεται ο συνολικός τους αριθμός να ανέλθει σε 2,5 εκατομμύρια τουρίστες.
Να σημειωθεί ότι οι θετικές εκτιμήσεις διατυπώθηκαν με βάση τις τρέχουσες συνθήκες ενώ όλοι απεύχονται ένα τυχαίο γεγονός από το μέτωπο του προσφυγικού που μπορεί να πλήξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συντελεστές της τουριστικής βιομηχανίας θεωρούν ότι η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς θα έχει θετική επίδραση στον τουρισμό.

Ο… χάρτης των ξενοδοχείων
Η Ελλάδα έχει εισέλθει για τα καλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη καθώς σημειώνει σταθερή αύξηση των αφίξεων τα τελευταία τρία τελευταία χρόνια.
Ο τουρισμός αποτελεί μια από τις βασικές παραγωγικές δυνάμεις πλούτου της χώρας και η συμβολή του στο ΑΕΠ ξεπερνά το 7%.
Σύμφωνα με έρευνα της PWC για τις ξενοδοχειακές μονάδες διαπιστώνεται ότι παρά την ανάπτυξη που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ανταγωνιστικός.
Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα διαμορφώνεται στα 590 ευρώ ανά ταξίδι ενώ την ίδια στιγμή μειώθηκαν οι μέρες διακοπών σε 7 ημέρες από 10 ημέρες που ήταν παλαιότερα.
Η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώνεται σε 8,4 ημέρες αποφέροντας συνολικά έσοδα 13 δισ ευρώ.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 9.745 ξενοδοχεία με 405 χιλ. δωμάτια και 781 χιλ. κλίνες, τα οποία είναι κυρίως συγκεντρωμένα σε ποσοστό 85% στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο, την Κεντρική Μακεδονία και τα νησιά του Ιονίου.
Ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος βασίζεται κυρίως σε μικρά ξενοδοχεία 2 αστέρων (4.198 ξενοδοχεία), ενώ ξενοδοχεία 4 αστέρων και 5 αστέρων αποτελούν μόνο το 17% του συνολικού αριθμού.
Υπάρχουν μόνο 367 ξενοδοχεία με περισσότερες από 300 κλίνες, αντιπροσωπεύοντας το 4% του συνολικού αριθμού ξενοδοχείων και το 25% χωρητικότητας κλινών.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι κατακερματισμένος, με το μέσο μέγεθος της ξενοδοχειακής μονάδας στο δείγμα να είναι οι 247 κλίνες.
Κατά μέσο όρο, κάθε ξενοδοχειακή εταιρεία έχει μόνο 1,5 ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ μια εταιρεία/ένα ξενοδοχείο αποτελούν το 47% του δείγματος των ξενοδοχείων.
Υπάρχουν 87 ελληνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες και 6 αλλοδαπές.
Το 38% όλων των ξενοδοχείων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με συστηματική ανάπτυξη και ικανοποιητική κερδοφορία και περιορισμένο δανεισμό.
Τα ξενοδοχεία της υψηλής κατηγορίας τείνουν να έχουν υψηλότερα έσοδα και EBITDA ανά κλίνη, καθώς και καλύτερα περιθώρια, από τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης