Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το «χτύπημα» στις Βρυξέλλες, η νέα πραγματικότητα και… το «γραφικό» αλλά επιτακτικό αίτημα

tags :
Το «χτύπημα» στις Βρυξέλλες, η νέα πραγματικότητα και… το «γραφικό» αλλά επιτακτικό αίτημα
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ανέξοδες πολιτικές ρητορικές στα κρίσιμα εθνικά θέματα
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες (μετά από αυτές στο Παρίσι) έρχονται να αποδείξουν ότι η Ευρώπη εισέρχεται γοργά και βίαια σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα.
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να συνέλθουν από την ακραία και τυφλή βία και να ισορροπήσουν στα νέα δεδομένα, ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα κυριαρχούν.
Σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή, όπου η ΕΕ είναι ευάλωτη λόγω της προσφυγικής (αλλά και της οικονομικής) κρίσης.
Κρίσεις, στις οποίες η ΕΕ αδυνατεί να εκφραστεί με μια ενιαία φωνή και να βρει ικανοποιητικές λύσεις.
Οι συνθήκες και οι απαιτήσεις αλλάζουν ραγδαία και καθόλου ελεγχόμενα.
Πλέον αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η ευμάρεια, αλλά η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.
Γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει τις εκτιμήσεις πως αργά ή γρήγορα και εφόσον δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική βελτίωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, θα ανασταλεί η συνθήκη Schengen, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, η Ελλάδα, η οποία είναι λαβωμένη από την χρόνια οικονομική κρίση, καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο και δυσκολότερο μέρος της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Έχοντας παράλληλα στην επικράτεια της, περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμηνύουν με κάθε τρόπο πως θέλουν να φύγουν προς την ΕΕ.
Όσο μάλιστα η επιθυμία τους αυτή θα διαψεύδεται και δεν θα γίνεται πραγματικότητα (είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα), τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι αντοχές, η υπομονή και οι νηφάλιες φωνές.
Το «μείγμα» καθίσταται πιο εκρηκτικό, εάν ληφθεί υπόψη πως εξίσου περιορισμένες θα καθίστανται και οι αντοχές των Ελλήνων πολιτών.
Οι οποίοι παρά την εξαιρετικά οικονομική δυσχερή τους θέση, δείχνουν στους πρόσφυγες/μετανάστες το πιο φιλικό και ανθρωπιστικό τους πρόσωπο.
Αλλά και αυτή η προσφορά δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και κυρίως μακράς διάρκειας ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέες επιβαρύνσεις.
Το σημερινό περιβάλλον είναι δύσκολο και αναμένεται να καταστεί τους επόμενους μήνες πιο περίπλοκο, πιο σύνθετο και ενδεχομένως πιο επικίνδυνο.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.
Περιθώρια για αδιέξοδες, μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και επικοινωνιακές κορώνες δεν υπάρχουν.
Είναι μάλλον επιβεβλημένο οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, με όποιον τρόπο θεωρούν και κρίνουν σκόπιμο, να συνεννοηθούν και να αντιμετωπίσουν με κοινή γραμμή και σχέδιο τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.
Είτε αφορούν το προσφυγικό είτε το ασφαλιστικό.
Και αν μέχρι πρότινος το αίτημα αυτό επαναλαμβανόταν μονότονα και φάνταζε γραφικό, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το μήνυμα τους το καθιστούν πλέον επιτακτικό.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης