Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως με 6 βήματα ο "καταστροφικός κίνδυνος της Ευρώπης" μπορεί να ξεπεραστεί - Γιατί είναι αναγκαίο ένα haircut 40-50% στο ελληνικό χρέος...

Πως με 6 βήματα ο
Έξι βήματα, εκ των οποίων το ένα περιλαμβάνει haircut 40-50% στο ελληνικό χρέος, προτείνει για τη λύση στο αδιέξοδο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους ο Dan Steinbock, διευθυντής ερευνών στο International Business, India, China and America Institute.
Ο Steinbock για την ανάλυσή του λαμβάνει ως αφορμή την πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ. Geithner στο Eurogroup της Πολωνίας: "Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες πρέπει να απομακρύνουν από τις αγορές τον καταστροφικό κίνδυνο..."
Σύμφωνα με τον Steinbock, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους διανύει ένα πολύ επικίνδυνο στάδιο.. "Αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον της Ευρωζώνης, οι έξι κάτωθι συνθήκες είναι εκείνες που απαιτούνται για τη διατήρηση της φερεγγυότητας της Ελλάδας και της Ευρωζώνης στο σύνολό της", δηλώνει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί "το να επικεντρωθούμε σε έναν από τους 6 παράγοντες δεν αρκεί... Η καθεμία ξεχωριστά και όλες μαζί αυτές οι προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν".
Αναλυτικότερα:
- Δημοσιονομική στήριξη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα
Μέχρι πρόσφατα οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες δεσμεύονταν για την επιβολή σοβαρών μέτρων λιτότητας και υπόσχονταν δημοσιονομική στήριξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να εστιάσουν στη δημοσιονομική στήριξη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου να είναι σε θέση να προστατεύσουν την ανάπτυξη και κατ' επέκταση την ανάκαμψη.
- Νομισματική χαλάρωση
Μετά από τρία χρόνια διεθνούς κρίσης, τα παραδοσιακά "εργαλεία" για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής μοιάζουν να έχουν εξαντληθεί. Η απλή πραγματικότητα είναι ότι η ΕΚΤ βαδίζει στα βήματα της Ιαπωνίας και ο επικεφαλής της Jean-Claude Trichet αποφάσισε να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων, γεγονός που συνιστά μια λανθασμένη επιλογή. Η κατάλληλη νομισματική χαλάρωση αντίθετα κρίνεται απαραίτητη και μοιάζει ζωτικής σημασίας.
- Αναδιάρθρωση χρέους
Για σχεδόν δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η ΕΚΤ απέρριπταν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Η πρόσφατη, εντέλει, απόφαση να επιτραπεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει ανεπαρκής. Αυτό που η Ελλάδα χρειάζεται είναι ένα haircut 40-50% στο χρέος της, ενώ Ιρλανδία και Πορτογαλία δεν θα αποφύγουν επίσης ένα haircut στα ομόλογά τους.
- Αποτελεσματική ρευστότητα
Στην Ευρωζώνη η παροχή ρευστότητας αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για αρκετά κράτη μέλη. Ακόμη και οι προτεινόμενες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν θα είναι επαρκείς, κάτι που άλλωστε άφησε να εννοηθεί στο Eurogroup της Πολωνίας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, T. Geithner. Οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αλλά κι αν ακόμη τα κεφάλαια του EFSF διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν, δεν θα είναι σε θέση να διασώσουν τις "πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν" οικονομίες της Ευρωζώνης. Η ενίσχυση του EFSF αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ευρωομολόγου, μια εξέλιξη που μπορεί να καθησυχάσει τις αγορές, αλλά μόνο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Αυξήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες και "καθάρισμα" της ΕΚΤ
Παρά τους δύο γύρους ευρωπαϊκών stress tests, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης παραμένουν ευάλωτα. Οι αυξήσεις κεφαλαίου αποτελούν μονόδρομο. Την ίδια ώρα η ΕΚΤ πρέπει να απομακρύνει από πάνω της το "τοξικό χρέος" που έχει συλλέξει από την αρχή της διεθνούς κρίσης, δεχόμενη τρις δολαρίων αμφισβητούμενου χρέους.
- Στήριξη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Για να επιστρέψουν σε βιώσιμη ανάπτυξη τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να δεσμευθούν σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητά τους, καθώς και να ισχυροποιήσουν την ικανότητά τους για καινοτομίες.
Αυτό που σύμφωνα με τον Steinbock προϋποθέτει την εφαρμογή όλων των ανωτέρω πρωτοβουλιών είναι η ισχυρή πολιτική βούληση. Αυτή η πολιτική απόφαση θα καθορίσει τη στάση τους απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης