Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί πρέπει να πληρωθούν τα CDS; Μια δαιμονοποιημένη προσέγγιση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα…

 Γιατί πρέπει να πληρωθούν τα CDS; Μια δαιμονοποιημένη προσέγγιση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα…
Τα CDS, τα Credit Default Swaps πρέπει να πληρωθούν.
Ακραία η προσέγγιση αυτή, αντιπατριωτική, δαιμονοποιημένη γεμάτη προκατάληψη και σχετική απέχθεια για όσους δεν κατανοούν την πραγματική διάσταση του ρόλου των CDS.

Περί τον Απρίλιο του 2010  είχαμε πάρει μια ξεκάθαρη θέση ότι απαιτείται haircut στο ελληνικό χρέος 50% για να διασωθεί η χώρα.
Προφανώς τότε η προσέγγιση αυτή θεωρείτο απαράδεκτη και όσοι μιλούσαν για haircut θα μπορούσαν να οδηγηθούν και στην δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση είχε αναθέσει σε δικαστική λειτουργό να διερευνήσει ποιοι διακινούν σενάρια για haircut στο ελληνικό χρέος.
Η θέση μας τότε ξεκάθαρη να υπάρξει haircut στο ελληνικό χρέος 50%.
Πέραν από την μόνιμη επωδό οι καταστροφολόγοι του www.bankingnews.gr οι περισσότεροι με βεβαιότητα τόνιζαν ότι δεν θα υπάρξει haircut στο χρέος.
Αύγουστος – Σεπτέμβριος του 2011 οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταγράφουν ζημίες πάνω από 10 δις λόγω haircut 21% στο ελληνικό χρέος.
Εμείς επιμένουμε ότι θα υπάρξει και νέο haircut 30% για να οδηγήσει την συνολική απομείωση στο 50%.
Ωστόσο όσο καθυστερεί τόσο λιγότερο αποτελεσματική θα είναι μια τέτοια λύση.
Εσχάτως όμως φαίνεται ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να υπάρξει πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα CDS.
Γιατί όμως;
Όσοι πήραν θέσεις σε CDS απλά περιμένουν την χρεοκοπία.
Η στάση πληρωμών ή μια ελεγχόμενη χρεοκοπία θα σοκάρει οικονομία και κοινωνία αλλά άπαξ και πληρωθούν τα CDS η κερδοσκοπία σε μεγάλο βαθμό θα καταλαγιάσει.
Τα CDS δεν θα τα πληρώσει η Ελλάδα και η ακατανόητη στάση της ISDA αποδεικνύει ότι ενώ οι αμερικανικές τράπεζες έστησαν το μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδος τώρα που πλησιάζει η πληρωμή (όταν πουλούσαν CDS αυτό το επενδυτικό στόρι προωθούσαν) προσπαθούν να αποφύγουν την πληρωμή κοινώς κοροϊδεύουν τους επενδυτές.
Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος.
Πολλές θέσεις σε CDS έχουν ελληνοαμερικάνοι που ζουν στις ΗΠΑ. Έτσι εξηγείται γιατί απέτυχε η προσπάθεια για ομόλογο των ομογενών της διασποράς.
Αν πληρωθούν τα CDS θα κλείσει ο κύκλος της κερδοσκοπίας η Ελλάδα θα πιεστεί αλλά θα τελειώσει το μίζερο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.

Ποια είναι διαδικασία γνωμοδότησης

Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που είναι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς, δηλαδή primary dealers στο ελληνικό χρέος, συμμετέχουν ως μέλη της ISDA, η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS.
Όταν θα υπάρξει αλλαγή, κομβικής σημασίας, όπως είναι το selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία θα επισημοποιηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, τότε η ISDA Ευρώπης θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν υφίσταται θέμα πιστωτικού γεγονότος. Εάν καταλήξει ότι δεν υφίσταται θέμα credit event, άρα ούτε και θέμα πληρωμής των CDS. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν πιστοποιηθεί ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός τότε αυτομάτως πληρώνονται τα CDS.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης
Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης