Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δίχως τέλος ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για οικονομία και προσφυγικό – Κανένα περιθώριο για λάθη

tags :
Δίχως τέλος ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για οικονομία και προσφυγικό – Κανένα περιθώριο για λάθη
Εφικτός ο στόχος να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές έως τις αρχές Μαΐου
Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα  - τόσο με την ομιλία του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής - ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις τόσο στο προσφυγικό όσο και στο μέτωπο της οικονομίας.
Ότι δηλαδή η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» και να δρομολογήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την αντιμετώπιση και την επίλυση των «ανοιχτών» αυτών ζητημάτων, τουλάχιστον σε ότι της αναλογεί και την αφορά.
Στο μέτωπο της οικονομίας, η βασική εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει το στόχο της να κλείσει τη συμφωνία και άρα την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως τις 22 Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου.
Παρά τη «σκληρή στάση» που εξακολουθεί να τηρεί το ΔΝΤ, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι διαφορές με τους θεσμούς είναι πλέον ελάχιστες και το κυριότερο ότι μπορούν να γεφυρωθούν.
Η συγκυρία είναι ευνοϊκή.
Από τη μια η ανασφάλεια και η παραζάλη της ΕΕ από τα «τρομοκρατικά χτυπήματα» στις Βρυξέλλες και η προσφυγική κρίση και από την άλλη ο κίνδυνος ενός Brexit, δεν επιτρέπει τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ύπαρξη μιας ακόμα «πληγής».
Όλα συνηγορούν ότι η έκβαση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις θα είναι θετική.
Ως προς το έτερο «καυτό» θέμα, αυτό της προσφυγικής κρίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει αφενός να μεταφέρει όλους τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας και να βάλει ένα τέλος στους άτυπους καταυλισμούς της Ειδομένης και του Πειραιά και αφετέρου να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να «τρέξει» τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Πρόκειται για δύο απαραίτητα και απολύτως καθοριστικά βήματα προκειμένου η κυβέρνηση να οργανώσει την «άμυνα» της και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της απέναντι σε τυχόν νέες, δυσάρεστες αν όχι αρνητικές εξελίξεις τουλάχιστον στο μέτωπο του προσφυγικού (π.χ. αναστολή τηςSchengen).
Ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει και να δρομολογήσει την επίλυση των θεμάτων αυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι προφανές πως ο δύσκολος και ανηφορικός δρόμος για αυτήν δεν έχει τελειωμό.
Η συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή, αναμφίβολα θα προβλέπει νέα βαριά και επώδυνα μέτρα για τους πολίτες, και άρα νέο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Η αντιμετώπιση του προσφυγικού προϋποθέτει διαρκή, οργανωμένη και αμείωτη προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους κρατικούς φορείς όχι μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα, αλλά και για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.
Οι σημερινές ισορροπίες είναι εύθραυστες.
Παραλείψεις, λάθη και καθυστερήσεις μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές για την ανατροπή τους.
Ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης συνεχίζεται με τις συνθήκες γύρω της να επιδεινώνονται.
Το εάν έχει αντοχές, «καθαρό μυαλό» και συγκεκριμένο πλάνο μένει να φανεί.
Όπως και το εάν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν αντιληφθεί ότι σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται «υγιής ανταγωνισμός» και όχι «τρικλοποδιές».

 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης