Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο χρόνος τρέχει κατά της κυβέρνησης – Καθοριστικός ο Απρίλιος, αν και οι δυσκολίες έπονται…

tags :
Ο χρόνος τρέχει κατά της κυβέρνησης – Καθοριστικός ο Απρίλιος, αν και οι δυσκολίες έπονται…
Αναπάντητο το εάν και πώς η κυβέρνηση Τσίπρα θα αντιστρέψει το εις βάρος της κλίμα
Τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να παραμένουν ασφυκτικά.
Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι ενδεχομένως ο πλέον καθοριστικός μήνας για τη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα.
Μια και εντός του μήνα θα πρέπει απαραιτήτως αφενός να έχει κλείσει το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και αφετέρου θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί η οργανωμένη αποσυμπίεση του προσφυγικού προβλήματος.
Πρόκειται για δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, η έκβαση των οποίων θα κρίνει εν πολλοίς και την «τύχη» της κυβέρνησης και κυρίως το κατά πόσο θα είναι σε θέση να αντιστρέψει το εις βάρος της αρνητικό κλίμα.
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.
Προϋπόθεση για αυτό είναι οι 153 βουλευτές να ψηφίσουν όλα τα επώδυνα και σκληρά μέτρα για ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό, «κόκκινα δάνεια», κοκ.
Δεύτερος στόχος να διαχειριστεί το προσφυγικό οργανωμένα και κυρίως έγκαιρα, δεδομένου ότι η έναρξη της τουριστικής περιόδου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμπέσει με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα είτε στο λιμάνι του Πειραιά είτε στα νησιά του Αιγαίου.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει διαμηνύσει ότι όλα (διαπραγμάτευση, αξιολόγηση) πρέπει να έχουν τελειώσει εντός του Απριλίου.
Οι αρμόδιοι υπουργοί για το προσφυγικό διαμηνύουν πως ο Πειραιάς θα έχει «αδειάσει» από πρόσφυγες το αργότερο έως το Πάσχα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η Ειδομένη.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο να ακολουθήσει, πέρα από το να «τρέξει» γρήγορα, οργανωμένα και με σχέδιο και στα δύο αυτά «μέτωπα».
Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι θα «προλάβει» τον χρόνο, κυρίως διότι διαφορετικά η κατάσταση μπορεί πραγματικά να βγει εκτός ελέγχου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι όποιες τυχόν ενστάσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης στα μέτρα που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή, περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι διαφοροποιήσεις και αντιδράσεις δεν δικαιολογούνται ή καλύτερα δεν επιτρέπονται, παρά το όποιο πολιτικό κόστος.
Ακόμα όμως και εάν η κυβέρνηση επιτύχει τους στόχους της και ξεπεράσει με επιτυχία τους σκοπέλους που έχει ακόμα μπροστά της, κάθε άλλο παρά με αισιοδοξία μπορεί να ατενίσει το μέλλον.
Μια και η εφαρμογή και η υλοποίηση των μέτρων, θα επιτείνει έτι περαιτέρω τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας, η οποία ήδη στέλνει σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κυβέρνηση Τσίπρα.
Ο χρόνος τρέχει εις βάρος της κυβέρνησης και το ερώτημα του εάν και πώς θα καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα παραμένει αναπάντητο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης