Απόψεις - Άρθρα

Μια ακόμη «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να σώσει την παρτίδα!

Μια ακόμη «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να σώσει την παρτίδα!
Κανένας δεν το θέλει, αλλά τι κάνεις για να το αποτρέψεις;
Τον Ιούλιο του 2015 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από 17 ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης υποχρεώθηκε σε κυβίστηση κατά το κοινώς λεγόμενο κωλοτούμπα.
Έγινε για το καλό τη χώρας και με την προοπτική παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα φθάνοντας στο σήμερα είναι αναγκαία μια νέα κυβίστηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε η χώρα να παραμένει όρθια δηλαδή η οικονομία.
Η μόνη ελπίδα για τον πολιτικό - κυβερνητικό σχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διάσωση της οικονομίας.
Μετά από επτά χρόνια ύφεσης της ελληνικής οικονομίας είναι προφανές ότι δεν αντέχει πειραματισμούς και κυρίως κανένας δεν θέλει ακόμη ένα χρόνο ύφεσης ενώ θα πρόκειται για εφιάλτη αν συνεχισθεί.

Κανένας δεν το θέλει, αλλά τι κάνεις για να το αποτρέψεις;

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο για θέματα που αφορούν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Στο τραπέζι είναι οι δαπάνες τα φορολογικά έσοδα και οι εισφορές του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Η στρατηγική άρνησης της μείωσης των δαπανών και των συντάξεων με το επιχείρημα ότι έχουν μειωθεί ήδη 12 φορές που να σημειωθεί δεν έφεραν το πολυπόθητο αποτέλεσμα. 
Άρα δεν έχει νόημα να περικοπούν μία ακόμη φορά.
Στη ζυγαριά μπαίνει η αύξηση της φορολογίας τόσο των έμμεσων όσο και των άμεσων φόρων.
Τα φορολογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν και κυρίως τρομάζουν τους φορολογούμενους όταν γράφονται σενάρια είσπραξης νέων φόρων στα επίπεδα των 5 και 6 δισ. ευρώ.
Δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η εισπραξιμότητά τους ήταν εξασφαλισμένη.
Μετά από επτά χρόνια ύφεσης είναι σκόπιμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στροφή δηλαδή ο πρωθυπουργός να κάνει την κυβίστηση έτσι ώστε να αλλάξει το μείγμα συμβάλλοντας στη μείωση της φορολογίας και να αποδεχθεί περικοπές δαπανών.
Οι προοπτικές της οικονομίας θα καθορίσουν τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης.
Στο ενδεχόμενο να ψηφισθούν τα φορολογικά μέτρα όπως αυτά καταγράφοντα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «φάνε» το πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ διότι μετά από έξι μήνες το πρόβλημα θα έρθει εκ νέου στη πόρτα τους και με τη χειρότερη προοπτική.
Η αύξησης της φορολογίας θα μειώσει την κατανάλωση και επιλέγετε να διατηρηθούν οι δαπάνες του κράτους στα ίδια επίπεδα με το επιχείρημα ότι θα φέρουν μείωση της κατανάλωσης.  
Τους επόμενους 12 μήνες δεν θα υπάρχει η προοπτική φορολόγησης του ιδιωτικού τομέα διότι θα έχει συρρικνωθεί ή θα υπάρχει αδυναμία καταβολής των φόρων.
Η κυβερνητική θητεία της κυβέρνησης θα κριθεί τις επόμενες ημέρες με βάση την αξιολόγηση και το ύψος των φόρων που ζητά να εισπραχθούν.
Στα χρόνια της κρίσης κατανοήσαμε ότι η πορεία της οικονομίας βάζει τους κανόνες στην πολιτική.
Τα οικονομικά αδιέξοδα στην εποχή των Μνημονίων διαμόρφωσαν το νέο πολιτικό σκηνικό που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Η μόνη ελπίδα της χώρας όπως και για το ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα «κωλοτούμπα» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που θα δώσει προοπτική στην οικονομία μειώνοντας τις δαπάνες του κράτους.
Στην περίπτωση που ο αριστερός πολιτικός κυβερνητικός σχηματισμός δεν αποδεχθεί την πραγματικότητα.
Ένα είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ορίζοντα τετραετίας και είναι προτιμότερο να επιλέξει το δρόμο των Εθνικών Εκλογών το συντομότερο δυνατό διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρει το δρόμο προς την έξοδο με τις χειρότερες συνθήκες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης