Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Euro 2016: Η Ευρώπη νοσεί - Οι ακραίοι εθνικιστές απειλούν και τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου

tags :
Euro 2016: Η Ευρώπη νοσεί - Οι ακραίοι εθνικιστές απειλούν και τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου
Το Euro 2016 να θυμίζει βόμβα έτοιμη να εκραγεί, άμεσα συνδεδεμένη με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος
Σε απέραντο πεδίο μάχης κινδυνεύουν να μετατραπούν οι πόλεις της Γαλλίας που φιλοξενούν τους αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2016.
Τα πρώτα δείγματα από τις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών σε Μασσαλία και Λιλ είναι άκρως ανησυχητικά, με το Euro 2016 να θυμίζει βόμβα έτοιμη να εκραγεί, άμεσα συνδεδεμένη με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος.
Στη Μασσαλία οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Άγγλους και Ρώσους οπαδούς, προκάλεσαν σοκ με την αγριότητά τους και οδήγησαν δεκάδες άτομα στο νοσοκομείο.
Τη σκυτάλη πήραν στη Λιλ οι Γερμανοί και Ουκρανοί οπαδοί, πριν τη σέντρα στην αναμέτρηση των εθνικών τους ομάδων.
Που οφείλεται αυτή η έξαρση της βίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή του ποδοσφαίρου, η οποία δεν έχει προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες;
Είναι προφανές ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία, αποτυπώνονται πλήρως στη δράση των ακραίων εθνικιστικών ομάδων που έχουν ταξιδέψει στη Γαλλία και έχουν παρεισφρήσει στους οπαδούς των εθνικών ομάδων.
Στη φετινή διοργάνωση το ακροδεξιό, ακραία εθνικιστικό στοιχείο είναι πιο έντονο παρά ποτέ.
Ενδεικτικό της εθνικιστικής έντασης είναι το σύνθημα των Άγγλων οπαδών στην αναμέτρηση με τη Ρωσία, οι οποίοι φώναζαν «που είναι το Ισλαμικό Κράτος;».
Και αν οι Άγγλοι χούλιγκανς αποτελούν γνωστούς ταραξίες των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, οι μαρτυρίες για τη δράση των Ρώσων οπαδών προκαλούν σοκ.
Σύμφωνα τα στοιχεία που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, οι Ρώσοι δρούσαν οργανωμένοι σε ομάδες, εξαπολύοντας δολοφονικές επιδρομές κατά των Άγγλων.
Ακολούθησαν οι συγκρούσεις των Γάλλων με τους Πολωνούς και τους οπαδούς της Βόρειας Ιρλανδίας.
Οπαδοί της Εθνικής Πολωνίας φώναζαν αντισημιτικά συνθήματα.
Έντονο ήταν το εθνικιστικό στοιχείο και στις συγκρούσεις Γερμανών - Ουκρανών.
Στη Λιλ έκαναν την εμφάνισή τους Γερμανοί οπαδοί οι οποίοι χαιρετούσαν ναζιστικά και φώναζαν το σύνθημα «εισβάλαμε ξανά».
Ακόμη και οι Αλβανοί οπαδοί βρήκαν ευκαιρία να σηκώσουν εθνικιστικό πανό στον αγώνα με την Ελβετία, κατηγορώντας την Ελλάδα για...γενοκτονία των Τσάμηδων.
Αυστρία, Ουκρανία, Κροατία φιλοξενούν επίσης ακραία στοιχεία στις τάξεις των οπαδών τους.
Το γεγονός ότι οι εθνικές ομάδες είναι λιγότερο.... εθνικές από ποτέ, καθώς η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει παίκτες διαφορετικών εθνικοτήτων να φορούν το εθνόσημο, δεν φαίνεται να πτοεί τα ακραία στοιχεία.
Προς το παρόν οι γαλλικές αρχές δείχνουν ανήμπορες να ανακόψουν το κύμα της βίας, καθώς όλη η ενέργειά τους έχει επικεντρωθεί στο να αποτραπεί ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα από το Ισλαμικό Κράτος, αγνοώντας το γεγονός ότι η αφρόκρεμα των χούλιγκανς και τον εθνικιστικών ομάδων έχει συγκεντρωθεί στη Γαλλία.
Την ίδια ώρα οι προειδοποιήσεις της UEFA στις ομάδες που εμπλέκονται στα επεισόδια για κυρώσεις, ακόμη και αποκλεισμό, πέφτουν στο κενό.
Για άλλη μια φορά οι πολιτικές εξελίξεις αποτυπώνονται στη συμπεριφορά των οπαδών, με την ενίσχυση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και του ευρωσκεπτικισμού στην ευρωπαϊκή ήπειρο, να ανοίγει τον δρόμο στην ανεξέλεγκτη δράση ακραίων ομάδων.
Το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η μεταναστευτική κρίση, η άνοδος της Le Pen στη Γαλλία, η εκρηκτική ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Αυστρία, καθώς και η άνοδος ακραίων εθνικιστικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη, προκαλούν μια άνευ προηγουμένου κρίση και απειλούν ευθέως το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως στο bankingnews.
Αυτό το εκρηκτικό μείγμα δεν θα μπορούσε να βρει πιο πρόσφορο έδαφος για να ξετυλίξει τις διαθέσεις του, από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, γυρνώντας τη μεγάλη γιορτή πολλές δεκαετίες πίσω.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης