Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Υπάρχει έλληνας τραπεζίτης που έχει πολύ καλή κρίση και πολύ καλή λύση για το τραπεζικό σύστημα….

tags :
  Υπάρχει έλληνας τραπεζίτης που έχει πολύ καλή κρίση και πολύ καλή λύση για το τραπεζικό σύστημα….
Υπάρχει ένας έλληνας τραπεζίτης που έχει πολύ καλή κρίση και πολύ καλή λύση για το τραπεζικό σύστημα.
Ο έλληνας τραπεζίτης, μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας με έδρα την Ελλάδα έχει υποστηρίξει μια πρόταση που μπορεί να αποτελέσει και την βάση της διασφάλισης της σταθερότητας των τραπεζών.

Η πρόταση είναι η εξής αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή των μετόχων με παράλληλη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .
Με βάση την εναλλακτική αυτή πρόταση «οι τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου μεγάλης κλίμακας και να τις καλύψουν ούτε μπορούν να βρουν εγγυητές αναδόχους. 
Ποιος μέτοχος πέραν των 2-4 βασικών μεγαλομετόχων στις τράπεζες θα συμμετείχε σε αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών ακόμη και αν πιστεύει τις προοπτικές τις τράπεζες; Σχεδόν κανείς.
Όμως τι θα μπορούσε να συμβεί;
Θα μπορούσε μια τράπεζα να ανακοινώσει αύξηση κεφαλαίου π.χ. 1 δις ευρώ με τιμή πολύ χαμηλή να καλυφθεί ένα μέρος της από τους παλαιούς μετόχους και το υπόλοιπο να καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα κομβικά ερωτήματα είναι 2
1)Σε ποια τιμή και 2) με ποια διαδικασία
Αν π.χ. μια τράπεζα έχει χρηματιστηριακή τιμή 0,70 ευρώ  η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τιμή πολύ χαμηλή όπως ορίζεται από το ΤΧΣ.
Μια τέτοια τιμή θα μπορούσε να ήταν τα 0,10 ευρώ.
Ο νόμος όμως δεν επιτρέπει αυξήσεις κεφαλαίου κάτω των 0,30 ευρώ και πιθανότατα θα τροποποιηθεί ο νόμος που να επιτρέπει οπουδήποτε να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου ακόμη και στα 0,05 ευρώ.
Όσον αφορά την διαδικασία είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει μια σαφής και ξεκάθαρη θέση της κάθε τράπεζας.
Δηλαδή θα πρέπει να συμφωνήσουν από κοινού οι τράπεζες ώστε να ακολουθήσουν μια κοινή στρατηγική.
Να ανακοινώσουν αυξήσεις κεφαλαίου και να θέσουν την εξής παράμετρο αν καλυφθεί από τους παλαιούς μετόχους έχει καλώς αν δεν καλυφθεί να μπορεί η τράπεζα με την έγκριση της γενικής συνέλευσης να προσφεύγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο εν συνεχεία θα καλύπτει το εναπομείναν ποσό της αύξησης κεφαλαίου»
Η πρόταση λοιπόν είναι αυξήσεις κεφαλαίου με ίδια μέσα και παράλληλη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η πρόταση του κορυφαίου έλληνα τραπεζίτη πιθανότατα θα αποδειχθεί την βάση της διασφάλισης της σταθερότητας των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης