Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έρχεται ιστορικών διαστάσεων dilution στις τραπεζικές μετοχές – Είστε κάτοχος τραπεζικών μετοχών χρειάζεται να ανησυχείτε για ακύρωση μετοχών; Τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι;

 Έρχεται ιστορικών διαστάσεων dilution στις τραπεζικές μετοχές – Είστε κάτοχος τραπεζικών μετοχών χρειάζεται να ανησυχείτε για ακύρωση μετοχών; Τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι;
Η γενική αίσθηση είναι ότι αν οι τράπεζες προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πραγματοποιηθεί ένα ιστορικών διαστάσεων dilution δηλαδή μετοχική ανατροπή στον τραπεζικό κλάδο με μαζικό τρόπο και με ιστορικές διαστάσεις.  

Τι σημαίνει dilution; Αντί οι παλαιοί μέτοχοι να καθορίζουν τις μετοχικές ισορροπίες ένας νέος μέτοχος αποκτά τον έλεγχο και περιθωριοποιεί τα μετοχικά ποσοστά των υπολοίπων μετόχων μεγαλομετόχων και μικρομετόχων.
Αν στο ΤΧΣ προσφύγουν οι τράπεζες τότε το Ταμείο θα προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου με κοινές μετοχές και προφανώς θα σημειωθεί το ιστορικών διαστάσεων dilution.
Αυτό είναι αναμενόμενο, ο μέτοχος θα μπορούσε να υποστεί  ένα dilution λόγω των δυσμενών συνθηκών στην οικονομία και την διάχυτη αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα.
Όμως δύο είναι τα βασικότερα ερωτήματα
1)Οι σημερινοί κάτοχοι των τραπεζικών μετοχών πρέπει να ανησυχούν για ακύρωση μετοχών;
2)Τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι; Οι τράπεζες θα στηριχθούν στους βασικούς μετόχους ή θα προσφύγουν στο ΤΧΣ;

Απάντηση πρώτου ερωτήματος
Το παράδειγμα της Proton bank ευελπιστούμε να είναι το πρώτο και ταυτόχρονα και τελευταίο.
Οι πληροφορίες που υπάρχουν από την ΤτΕ και από τα επιτελεία των τραπεζών όντως δεν διαφαίνεται άλλη τράπεζα να καταλήγει σε μεταβατική τράπεζα.
Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει προσφυγή στο ΤΧΣ. Αν υπάρξει προσφυγή δεν θα ακυρωθούν οι μετοχές αυτό είναι 100% βέβαιο αλλά σίγουρα θα υπάρξει μεγάλη μετοχική απαξίωση.
Κάποτε είχαμε αναφέρει ότι στο παρελθόν το κράτος προσδιόρισε τις μετοχικές αξίες των τραπεζών με το να υλοποιήσει αμκ σε ονομαστικές αξίες.
Πάλι το κράτος μέσω του ΤΧΣ έρχεται να προσδιορίσει τις μετοχικές αξίες σε τιμές όπως αναφέρεται πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες. Αυτή η παράμετρο αναφέρεται στον νόμο για το ΤΧΣ.

Απάντηση δεύτερου ερωτήματος
Πολλές οι ερωτήσεις για το τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών.
Η απάντηση ίσως είναι εύκολη.
Οι βασικοί μέτοχοι δεν επενδύουν τώρα κεφάλαια στις τράπεζες τους γιατί; Για ένα απλό λόγο δεν γνωρίζουν πόσες θα είναι οι ζημίες που θα υποστούν οι τράπεζες άρα δεν γνωρίζουν πόσες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που απαιτούνται.
Όμως επειδή το πιθανότερο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες να είναι πολύ υψηλές οι βασικοί μέτοχοι μάλλον δεν θα έχουν και την δυνατότητα να επενδύσουν τόσα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες τους και ως εκ τούτου εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ΤΧΣ αποτελεί μια καλή μεταβατική χρονικά λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης