Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δύο ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται άμεσα και ενισχύονται κεφαλαιακά ESM και EFSF – Αποτελούν ένα ανησυχητικό σημάδι για την Ελλάδα….

   Δύο ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται άμεσα και ενισχύονται κεφαλαιακά ESM και EFSF – Αποτελούν  ένα ανησυχητικό σημάδι για την Ελλάδα….
Τις τελευταίες μέρες οι ευρωπαίοι πολιτικοί εστιάζονται σε δύο κομβικής σημασίας για την τύχη της Ευρώπης μηχανισμούς στήριξης και αποτροπής εξάπλωσης της κρίσης το ESM τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και το EFSF το ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Schaeuble επισήμανε ότι ο ESM (Mόνιμος Μηχανισμός Στήριξης) πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.
Υπενθυμίζεται ότι ο ESM προβλέπεται να αντικαταστήσει τον EFSF το 2013, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει τεθεί στο τραπέζι  το ενδεχόμενο εφαρμογής του ένα χρόνο νωρίτερα, ήτοι το 2012.
Από την άλλη πλευρά ισχυροποιείται κεφαλαιακά το EFSF.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες το EFSF θα ενισχυθεί με  2,5 τρις ευρώ.
Μάλιστα ευρωπαίοι ειδικοί έχουν εργαστεί πάνω σε δύο βασικές επιλογές που είναι γνωστές ως διαδικασία μόχλευσης για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος.
Σύμφωνα με το πιο ρεαλιστικό σενάριο θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας χρηματοδοτικής παρέμβασης του EFSF έως και στα 2,5 τρις ευρώ το χρόνο, έναντι μιας ικανότητας δανειοδότησης σήμερα που περιορίζεται σε 440 δις.
Κατά την παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός οδικού χάρτη για να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης του χρέους, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Βarroso, πρότεινε τη μεγιστοποίηση της δύναμης πυρός του EFSF χωρίς τα κράτη να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα από αυτά που ήδη έχουν καταθέσει.
Όλα αυτά είναι σημάδια και μηνύματα τα οποία ακόμη εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε αποκωδικοποιήσει.
Ποια είναι αυτά τα μηνύματα;
Προετοιμάζεται το έδαφος είτε για μεγάλο haircut πάνω από 50% ή προετοιμάζεται το έδαφος για την χρεοκοπία της Ελλάδος εντός του ευρώ.
Πολλοί θα υποστηρίζουν ότι με το νέο haircut θα τελειώσει ο κύκλος των απομειώσεων στο ελληνικό χρέος.
Αυτή η προσέγγιση είναι λάθος.
Εδώ υλοποιήθηκε haircut 21% και προς την ολοκλήρωση του διαπιστώθηκε ότι δεν είναι επαρκές και σχεδιάζεται νέο haircut.
Τίποτε δεν αποκλείει ή δεσμεύει να υπάρξει και τρίτο haircut στο ελληνικό χρέος.
Η ισχυροποίηση των μηχανισμών στήριξης πρέπει να ανησυχεί την Ελλάδα καθώς θα περάσει από την δυσκολότερη φάση της ιστορίας της για να διασωθεί εν συνεχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης