Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επιβεβλημένες μεγάλες αμκ από τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο λόγω haircut και Blackrock αλλά και λόγω της ανοικοδόμησης της οικονομίας – Η αγορά χρειάζεται άμεσα 20-30 δισ ρευστότητα

   Επιβεβλημένες μεγάλες αμκ από τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο λόγω haircut  και Blackrock αλλά και λόγω της ανοικοδόμησης της  οικονομίας – Η αγορά χρειάζεται άμεσα 20-30  δισ ρευστότητα
Η έννοια της ανάπτυξης, της προοπτικής εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα από την οικονομική και τραπεζική ορολογία.
Ουδείς μιλάει πλέον για ανάπτυξη για τις προοπτικές της οικονομίας.

Για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και ταυτόχρονα οι τράπεζες διαθέτοντας επαρκή κεφάλαια να επενδύσουν στην πιστωτική επέκταση λελογισμένα και σε ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία.
Τραπεζικό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στις χορηγήσεις δανείων λιανικής τραπεζικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα και δικαιολογημένα αναλωνόμαστε όλοι με τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες λόγω του νέου haircut ή της Blackrock.
Όμως ουδείς αναφέρει, τουναντίον έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας της ανοικοδόμησης της ναρκοθετημένης οικονομίας.
Οι τράπεζες επιτελούν ένα θεσμικό ρόλο στην οικονομία δεν δανείζουν μόνο το κράτος διακρατώντας ομόλογα τα οποία έπληξαν κεφάλαια και ισολογισμούς.
Ο ρόλος των τραπεζών είναι να χρησιμοποιούν την ρευστότητα για την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Είναι προφανές ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και το τραπεζικό σύστημα πλήρως εγκλωβισμένο λόγω των επερχόμενων ζημιών.
Οι τράπεζες όμως θα πρέπει να μεριμνήσουν να βρουν κεφάλαια όχι μόνο για να καλύψουν τις τρέχουσες ή μελλοντικές ζημίες αλλά για να καλύψουν τους ισολογισμούς τους και  να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της οικονομίας.
Η ανοικοδόμηση της οικονομίας χρειάζεται 20-30  δις ρευστότητα εκτιμά το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος.
Αν μπορούσαν να διοχετευθούν 20-30  δις ευρώ ρευστότητα από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά τότε μόνο από αυτή την διαδικασία η ελληνική οικονομία θα έπαιρνε εμπρός και οι αρνητικοί ρυθμού ανάπτυξης θα μετατρέποντας σε θετικούς.
Όμως είναι προφανές ότι είναι αδύνατο για τις τράπεζες να διαθέσουν 20-30 δις καθώς δεν τα διαθέτουν. Στοπ παρελθόν μέσα σε ένα χρόνο μπορούσαν να διαθέσουν 20-30 δις ενώ τώρα ούτε στην 5ετία δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν.
Πρέπει πάση θυσία αναφέρει το τραπεζικό στέλεχος να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα μακροχρόνιας διάρκειας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης