Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μένουν από ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ – Ποντάρουν για αναγέννηση στο Κέντρο

Μένουν από ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ – Ποντάρουν για αναγέννηση στο Κέντρο
Δώρο σε Τσίπρα, Μητσοτάκη τυχόν αποτυχία συνεννόησης ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν με σαφή τρόπο πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μένουν από ψηφοφόρους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση γίνεται δέκτης της λαϊκής δυσαρέσκειας με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (τουλάχιστον 8 στους 10) είτε να απορρίπτει το έως σήμερα κυβερνητικό έργο είτε να διατυπώνει την απαισιοδοξία του για το μέλλον.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις 2 στους 10 πολίτες τονίζουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να προσφέρει ακόμα στην χώρα, όπως αποτυπώνεται στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για το ΣΚΑΪ.
Η δε αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να πείσει τους πολίτες ότι έχει ένα εναλλακτικό και πειστικό συνάμα αφήγημα για την έξοδο από την κρίση.
Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το Βήμα, βάσει της οποίας το 70,5% των πολιτών την αξιολογεί αρνητικά.
Με λίγα λόγια η ΝΔ αδυνατεί ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση της, να δημιουργήσει συνθήκες θετικής ψήφου.
Είναι δε ενδεικτικό ότι η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων που απολαμβάνει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (σύμφωνα με την μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία) αποδίδεται από τους ίδιους τους δημοσκόπους στην υψηλή κομματική συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μένουν από ακροατήριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πείσει τον ένα στους δύο ψηφοφόρους του που τον εγκαταλείπουν, να του δώσουν για ακόμα μια φορά ψήφο εμπιστοσύνης.
Η ΝΔ, η οποία κινείται σε πολύ υψηλά ποσοστά συσπείρωσης, μοιάζει αδύναμη να καταφέρει να προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) και να τους πάρει με το μέρος της.
Άρα τελευταία ελπίδα για τα δύο κόμματα που μάχονται για την εξουσία είναι οι ψηφοφόροι του Κέντρου.
Και σε αυτούς ποντάρουν και θα ποντάρουν στο εξής Τσίπρας και Μητσοτάκης, οι οποίοι επιθυμούν να εδραιωθούν στο μεσαίο χώρο.
Η επιτυχία της προσπάθειας τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το πώς θα εξελιχθεί τελικά το εγχείρημα ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού.
Εάν το εγχείρημα ναυαγήσει, τότε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα παραμείνουν στο πολιτικό περιθώριο.
Και θα αφεθεί ελεύθερος ο χώρος σε Τσίπρα και Μητσοτάκη να αναπτύξουν τη στρατηγική τους σε μια προσπάθεια να προσεταιριστούν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους κεντρώους ψηφοφόρους.
Σε διαφορετική περίπτωση, σε αυτήν δηλαδή που θα δημιουργηθεί πράγματι, ένας ισχυρός τρίτος πόλος, θα μπουν και οι δύο σε μπελάδες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης