Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δέκα επισημάνσεις, για μετόχους τραπεζών, κατόχους ομολόγων, του ΧΑ και των αγορών…μετά την σύνοδο κορυφής…. – Γιατί τα χειρότερα είναι ακόμη εμπρός

Δέκα επισημάνσεις, για μετόχους τραπεζών, κατόχους ομολόγων, του ΧΑ και των αγορών…μετά την σύνοδο κορυφής…. – Γιατί τα χειρότερα  είναι ακόμη εμπρός
Η σύνοδος κορυφής της 26ης Οκτωβρίου κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα – κάποιοι μιλούν για ασάφειες – αλλά συμπεράσματα υπήρξαν.
Haircut στο ελληνικό χρέος 50%, μεγάλες απομειώσεις στα ομόλογα, νέος ρόλος στο EFSF, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τις αποφάσεις με όρους αγοράς λαμβάνοντας υπόψη το  ράλι στις τράπεζες (27 Οκτωβρίου 2011)
1)Η σύνοδος κορυφής δεν έδωσε απάντηση στην ελληνική κρίση χρέους. Η απομείωση 50% στα ομόλογα προφανώς και ελαφραίνει το βάρος της χώρας αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα.
Η Ελλάδα δεν εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα και το κυριότερο θα χρειαστεί πάνω από 10 χρόνια ώστε να βγει στις αγορές.
2)Το haircut αποδεκατίζει τις τράπεζες κεφαλαιακά.
Δεν μπορεί το κράτος που δανείστηκε από τις τράπεζες να οδηγείται σε λύση που ευνοεί το κράτος αλλά αποδεκατίζει τις τράπεζες και ειδικά τις ελληνικές δεν μπορεί αυτό να θεωρείται επιτυχία.
3)Η αρχική  αντίδραση της αγοράς και ειδικά των τραπεζών στηρίζεται σε προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση κεφαλαίων από το ΤΧΣ και με προνομιούχες μετοχές.
Αν οι αυξήσεις υλοποιηθούν μόνο με κοινές μετοχές τότε τα χειρότερα για τις μετοχές των τραπεζών είναι εμπρός.
Σημειώνουμε ότι το ΤΧΣ είχε την δυνατότητα να υλοποιεί αμκ με προνομιούχες μετοχές αλλά το ελληνικό δημόσιο με πρόσφατο νόμο ακύρωσε αυτή την δυνατότητα. Οι αμκ του ΤΧΣ μόνο με κοινές μετοχές ορίζει ο νέος νόμος που διέπει το ΤΧΣ.
4)Οι τράπεζες προετοιμάζονται για μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου για να καλύψουν συνολικές ζημίες 27 δις από ομόλογα και Blackrock. Όλα τα κεφάλαια των τραπεζών είναι 32 με 33 δις ευρώ.
5)Οι μέτοχοι των τραπεζών δεν μπορούν να είναι αισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών όταν επίκεινται τόσο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.
6)To κράτος επίσης δεν μπορεί να επιχαίρεται για την εξέλιξη των πραγμάτων όταν το τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε περιπέτειες.
Οι τράπεζες λόγω των δυσμενών εξελίξεων δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
7)Στα ομόλογα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα κληθούν να συμμετάσχουν στο haircut όπως συνέβη και στο πρώτο PSI. Αν κληθούν δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν.
8)Τα ασφαλιστικά ταμεία επίσης θα δεχθούν σημαντικότατες κεφαλαιακές πιέσεις και θα χρειαστεί το κράτος να βρει νέα κεφάλαια ώστε να χρηματοδοτήσει τα ταμεία
9)Μήνυμα στους αισιόδοξους. Τα προβλήματα είναι εμπρός
10)Μήνυμα στους απαισιόδοξους…..τα προβλήματα είναι εμπρός αλλά επιχειρούνται λύσεις… έστω και ημίμετρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης