Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έξι εκκρεμότητες στην οικονομία περιμένουν τον Λουκά Παπαδήμο – Αρχίζουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το νέο Μνημόνιο

  Έξι εκκρεμότητες στην οικονομία περιμένουν τον Λουκά Παπαδήμο – Αρχίζουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το νέο Μνημόνιο
Έξι σημαντικές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να διευθετήσει η νέα μεταβατική κυβέρνηση.
Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και νυν Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος γνωρίζει πολύ καλά ότι κεντρικός στόχος παραμένει η άντληση των 88 δις. ευρώ από το ευρώ από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο.

Η νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να τεθεί άμεσα σε διαπραγμάτευση με την τρόικα από την μεταβατική κυβέρνηση, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι της συμφωνίας και δη το πακέτο μέτρων που τη συνοδεύουν.
Το επείγον για την ελληνική κυβέρνηση είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δις. ευρώ, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι στα μέσα Μαρτίου οπότε και λήγουν ομόλογα περίπου 22 δις. ευρώ. Μέχρι τότε πρέπει να έχει κλειστεί οριστικά το PSI και να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του δεύτερου Μνημονίου 130 δις. ευρώ, το οποίο θα ξεκινήσει με την εκταμίευση περίπου 80 δις. ευρώ, καθώς ως βασικός στόχος έχει τεθεί η ενίσχυση των τραπεζών κατά 60 δις. ευρώ.
Οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν στο προσεχές τρίμηνο από τη μεταβατική κυβέρνηση αφορούν:

1.Εκτη δόση. Η εκταμίευση των 8 δις. ευρώ είναι άμεσης ανάγκης, καθώς η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου ειδάλλως κινδυνεύει να προχωρήσει σε «στάση πληρωμών». Για την εξασφάλιση αυτών έχει παγώσει οποιοδήποτε ένταλμα πληρωμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σκοπός της κίνησης αυτής, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είναι να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις μετά τις 20 του τρέχοντος μηνός. Με την έκτη δόση θα εξοφληθούν ομόλογα 7 δις. ευρώ που λήγουν μέσα στο Δεκέμβριο. Οι μεγάλες ανάγκες του δημοσίου εντοπίζονται τον Μάρτιο, καθώς λήγουν ομόλογα περίπου 22 δις. ευρώ, οπότε θα πρέπει να έχει αρχίσει η εκταμίευση του νέου δανείου. Στις 18 Μαρτίου τοποθετείται χρονικά η λήξη 8 δις. ευρώ και στις 20 του ίδιου μήνα άλλα 14,4 δις. ευρώ.

2.Δανειακή σύμβαση. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή μέχρι τα τέλη του έτους. Είναι προφανές ότι η νέα συμφωνία συνοδεύεται και από νέο πακέτο μέτρων, την οποία θα διαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση  με τους δανειστές της. Η μεταβατική κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κλείσει και το πακέτο μέτρων για τη διετία 2013 -2014.

3.Ανταλλαγή ομολόγων. Οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει και όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι παράγοντες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στόχος παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI σε ποσοστό πάνω από 90% και όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας θα επιτευχθεί με κάθε τρόπο. Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες και πιθανότατα μεμονωμένους ιδιώτες) για να εφαρμοστεί προϋποθέτει την εκταμίευση της πρώτης δόσης, περίπου 80 δις. ευρώ, στις αρχές του έτους από τη νέα δανειακή σύμβαση. Εξ αυτών περίπου 30 δις. ευρώ θα δοθούν ως εγγυήσεις στις τράπεζες για τη συμμετοχή στο PSI, άλλα 30 δις. ευρώ αφορούν στην επανακεφαλαιοποίηση τους και τα υπόλοιπα αφορούν στην εξόφληση ομολόγων και την κάλυψη τρεχουσών ταμειακών αναγκών.

4.Προϋπολογισμός. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του, καθώς πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, οπότε και να ψηφιστεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ώρα καταλήγουν σε έλλειμμα 8,8%-9% φέτος ήτοι 19,1-19,6 δις. ευρώ, λόγω ύφεσης 5,5% ήτοι ΑΕΠ 218 δις. ευρώ. Για το επόμενο έτος προβλέπουν ύφεση 2,8% και ΑΕΠ 212,6 δις. ευρώ. Η ανεργία εκτιμάται ότι από 15,4% φέτος θα αυξηθεί στο 17% του χρόνου και η απασχόληση θα μειωθεί από 5,7% στο 2% αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα περιοριστεί από 2,8% φέτος στο 0,6% του χρόνου.

5.Φορολογικό. Το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Το αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης κ.λπ., ενώ εξαλείφονται και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές. Το νομοσχέδιο πρέπει να έχει κλείσει μέσα στο μήνα, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο.

6.Ιδιωτικοποιήσεις. Τα αισιόδοξα σενάρια περί εσόδων 4 δις. ευρώ (αναθεωρημένος στόχος έναντι 5 δις. ευρώ του αρχικού) έχουν εγκαταλειφθεί. Σε αυτή τη φάση, οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για έσοδα το πολύ 1,450 εκατ. ευρώ κι εφόσον ολοκληρωθούν τάχιστα οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Εκτός από τα 392 εκατ. από την πώληση του 10% του ΟΤΕ και τα 860 εκατ. του ΟΠΑΠ, αναμένουν 230 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου, και 32 εκατ. από την πώληση των αεροσκαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης