Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο χρόνος κυλάει αδυσώπητα – Η μεταβατική κυβέρνηση των 96 ημερών αντιμετωπίζει κύμα προκλήσεων - Βλάπτουν όσοι προσδοκούν πολλά από τον Παπαδήμο – Τι θα συμβεί σε ΧΑ και τράπεζες

 Ο χρόνος κυλάει αδυσώπητα – Η μεταβατική κυβέρνηση των 96 ημερών αντιμετωπίζει κύμα προκλήσεων -  Βλάπτουν όσοι προσδοκούν πολλά από τον Παπαδήμο – Τι θα συμβεί σε ΧΑ και τράπεζες
Τις τελευταίες ημέρες ζούμε όλοι το θέατρο του παραλόγου.
Η καλλιεργηθείσα αντίληψη ότι σε διάστημα 96 ημερών όσες θα είναι και οι μέρες διακυβέρνησης του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος ότι η Ελλάδα θα διασωθεί, ότι όλα θα αλλάξουν.
Την ίδια στιγμή πολλοί είτε από ενθουσιασμό είτε από ελαφρότητα έχουν σχεδόν θεοποιήσει τον Παπαδήμο ως μεταβατικό πρωθυπουργό. Οι προγραμματικές δηλώσεις νομίζω προσγείωσαν στην ωμή πραγματικότητα τους πάντες...

Οι άνθρωποι αυτοί δεν βοηθούν το έργο του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού το ναρκοθετούν καθώς θέτουν υψηλά τον πήχη των προσδοκιών και εκ των πραγμάτων ο πήχης πρέπει να είναι πολύ χαμηλά.
Δεν είναι μόνο ο χρόνος παραμονής της νέας κυβέρνησης στην εξουσία αλλά το είδος η υφή των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει.
Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν είναι πρόκληση καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα την υπογράψουν όπως και το ΛΑΟΣ.
Η 6η δόση με τον ένα ή άλλο τρόπο θα εκταμιευθεί.
Το μόνο που θεωρητικά μπορεί να επιτύχει η νέα κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει το κλίμα της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Ωστόσο αυτό είναι θεωρητικό καθώς η Ελλάδα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και με την πάροδο λίγων εβδομάδων αυτό θα καθίσταται πιο έντονο.
Πολλοί λανθασμένα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή και ο μεταβατικός πρωθυπουργός Λ Παπαδήμος μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.
Η κατάσταση δεν θα αλλάξει.
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι μόνο και μόνο που σταμάτησε η επιχειρηματολογία για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ είναι μεγάλη υπόθεση αλλά λησμονούν ότι για να φύγει μια χώρα από το ευρώ χρειάζεται αλλαγή της συνθήκης κάτι που δρομολογείται εντός του 2012.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά ότι οι υψηλές προσδοκίες θα διαψευσθούν και καλό είναι η κοινωνία να οριοθετήσει ή επανακαθορίσει τους στόχους της.
Όσον αφορά την αγορά και την πορεία του ΧΑ και των τραπεζικών μετοχών…
Προφανώς η παράμετρος των προνομιούχων μετοχών αν περάσει θα είναι θετική εξέλιξη, δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά θα είναι θετική εξέλιξη….όπως και το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου που μπορεί να παραταθεί από τα 5 στα 10 χρόνια που αποκάλυψε το www.bankingnews.gr.
Ωστόσο τέλη Νοεμβρίου έρχονται τα capital plans δηλαδή τα σχέδια για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών και οι τιμές που θα καθοριστούν θα είναι πολύ πολύ χαμηλότερες για τις τράπεζες.
ΧΑ και τράπεζες θα περάσουν δύσκολες εβδομάδες.
Οι τράπεζες όπως και το ΧΑ δεν έχουν δει ακόμη τα πραγματικά τους χαμηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης