Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γιατί οι ξένοι δεν αγγίζουν….το υποτιμημένο ελληνικό χρηματιστήριο; Γιατί ο ενθουσιασμός για την μεταβατική κυβέρνηση κράτησε μόλις λίγες ώρες; Υπάρχει εξήγηση….

  Γιατί οι ξένοι δεν αγγίζουν….το υποτιμημένο ελληνικό χρηματιστήριο; Γιατί ο ενθουσιασμός για την  μεταβατική κυβέρνηση κράτησε μόλις λίγες ώρες; Υπάρχει εξήγηση….
Γιατί οι ξένοι δεν αγγίζουν….το υποτιμημένο ελληνικό χρηματιστήριο; Γιατί ο ενθουσιασμός για την  μεταβατική κυβέρνηση κράτησε μόλις λίγες ώρες; Υπάρχει εξήγηση….
Ποια είναι αυτή;
Το ΧΑ δεν είναι υποτιμημένο όπως ορισμένοι υποστηρίζουν. Το ΧΑ και οι τράπεζες αλλά και γενικότερα οι εταιρίες είναι υπερτιμημένες ακόμη καθώς δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως ο κίνδυνος των ζημιών από τα ομόλογα στις τράπεζες, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το haircut καθώς θα αποδειχθεί ούτε το 50% είναι επαρκές και χρειάζεται 75% ή 80%.

Η Blackrock αποτελεί επίσης ένα σημαντικό αστάθμητο παράγοντα… αλλά οι λόγοι αυτοί μάλλον είναι δευτερεύοντες…
Οι πρωτεύοντες λόγοι σχετίζονται με την παρουσία της Ελλάδος στο ευρώ.
Το Κατάρ καθυστερεί να επενδύσει στην Alpha, το Αμπού Ντάμπι στην MIG γιατί ανησυχούν όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να προσδιορίσουν το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών ενισχύσεων αλλά γιατί δεν αποκλείουν η Ελλάδα να τεθεί εκτός ευρώ.
Γιατί πιστεύετε εσείς επενδυτές του ΧΑ ότι οι ξένοι δεν πλησιάζουν την αγορά.
Πιστεύετε ότι είναι μόνο λόγω των ομολόγων και του σχεδιαζόμενου haircut;
Προφανώς και όχι. Πριν 1,5 χρόνο οι έλληνες πατριώτες επενδυτές κατακεραύνωναν όσους υποστήριζαν ότι θα υπάρξει μεγάλο haircut. Ακριβώς 1,5 χρόνο μετά το haircut είναι γεγονός.
Το haircut είναι παρελθόν και όχι μέλλον θεωρείται δεδομένο.
Η νέα ανησυχία των ξένων είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ και…να επενδύσει ένας ξένος σε ευρώ και να βρεθεί με νότιο ευρώ ή νέα δραχμή που θα είναι προφανώς υποτιμημένο 40% κανείς δεν το ρισκάρει.
Η αγορά με όρους haircut είναι δίκαια αποτιμημένη με όρους δυνητικούς…εξόδου από το ευρώ δεν είναι ορθά αποτιμημένη είναι υπερτιμημένη.
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση.
Δεν υποστηρίζουμε ότι θέλουμε την Ελλάδα εκτός ευρώ σε καμία περίπτωση αλλά προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε την στάση ειδικά των ξένων επενδυτών.
Λόγω της δουλειάς μας έχουμε αναπτύξει πλήθος επαφών με ξένους θεσμικούς.
Σχεδόν καθολικά μας αναφέρουν…θα είστε στο ευρώ;
Η Ελλάδα πρέπει να πείσει όχι μόνο ότι θα μείνει στο ευρώ αλλά ότι αξίζει να είναι στο ευρώ.
Ο δρόμος θα είναι πολύ μακρύς και δύσβατος…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης