Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη το ΔΝΤ; Να της πει την αλήθεια για τις δύο επιλογές που έχει - Την κακή και την ολέθρια...

Πως μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη το ΔΝΤ; Να της πει την αλήθεια για τις δύο επιλογές που έχει - Την κακή και την ολέθρια...
Μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να σώσει την Ευρώπη από την κρίση χρέους και... την καταστροφή; Όχι. Μπορεί όμως να τη βοηθήσει.
Όπως συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών,  το ΔΝΤ έχει κάθε δικαίωμα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η οποία απειλεί να τινάξει στο αέρα ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και όλα αυτά την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακόμη και τώρα μοιάζουν ανήμποροι να αντιδράσουν. Μάλιστα, κατά τους αναλυτές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σπαταλήσει πολύ χρόνο στο να... σχεδιάζουν απλά τις επόμενες δράσεις τους.
Το μείζον θέμα που προκύπτει είναι ένα: Με ποιο τρόπο μπορεί το ταμείο να δράσει, με στόχο να μπει επιτέλους φρένο στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις της κρίσης;
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Μartin Wolf, αρθρογράφος των Financial Times, αυτό που μπορεί να κάνει το ΔΝΤ είναι να πει τη "σκληρή αλήθεια" στους Ευρωπαίους ηγέτες. Και ποια είναι αυτή; Ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους: Η μια επιλογή είναι η κακή, ενώ η άλλη επιλογή είναι η ολέθρια.
Τι όμως συνιστά η μια επιλογή και τι η άλλη;
Κατά τον Wolf, η κακή επιλογή για τους Ευρωπαίους ηγέτες αφορά την επιβολή πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο την αποφυγή ενός κύματος αναδιαρθρώσεων χρέους, νέων χρηματοοικονομικών κρίσεων και πραγματικής ύφεσης.
Η ολέθρια επιλογή είναι εκείνη που προβλέπει σε βαθιά ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ στο βάθος του τούνελ βρίσκεται και η διάσπαση της Ευρωζώνης.
Αυτό που πρέπει λοιπόν να κάνει το ΔΝΤ είναι να συμβουλεύσει την Ευρώπη να προτιμήσει την λιγότερο κακή επιλογή, καθώς οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών δεν είναι σε θέση να επιλέξουν από μόνη τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης