Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τρεις επενδυτικές συμβουλές για το 2012 από τη UBS – Τι πρέπει να προσέξετε σε μετοχές, νομίσματα και ομόλογα

  Τρεις επενδυτικές συμβουλές για το 2012 από τη UBS – Τι πρέπει να προσέξετε σε μετοχές, νομίσματα και ομόλογα
Με τρεις επενδυτικές συμβουλές εύχεται καλή χρονιά στους επενδυτές η UBS, μέσα από την 28σέλιδη έκθεση της για το outlook του 2012, το οποίο και τιτλοφορείται "Climate Change" (αλλαγή κλίματος).

Σύμφωνα με τη UBS ο επενδυτής της νέας χρονιάς θα πρέπει να τηρήσει τρεις συμβουλές:

-Το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται προκαλώντας νέες ανισορροπίες στις αγορές
-Η ρευστότητα θα πρέπει να διατηρηθεί και όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις οι επενδυτές θα πρέπει να τις εκμεταλλεύονται
-Οι μετοχές θα έχουν αποδόσεις αλλά θα πρέπει οι επενδυτές να είναι υπομονετικοί, αλλά και σε επαγρύπνηση
Μετοχές
Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα συνεχίζει να επηρεάζει τις αγορές και το 2012. Η UBS συστήνει στις αρχές του επόμενου έτους να αυξήσουν οι επενδυτές την έκθεση τους σε ΗΠΑ, Βρετανία και αναδυόμενες αγορές, κυρίως σε μετοχές, ενώ με το πέρασμα του έτους μπορούν να "τσιμπάνε" ευκαιρίες και στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.
Στην Ευρώπη η κρίση χρέους μπαίνει στον τρίτο της χρόνο, και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί ολόκληρο και το επόμενο έτος. Κι ενώ η σφιχτή νομισματική πολιτική των αναδυόμενων χωρών το 2011 αποδείχθηκε κατάλληλη, ίσως η σταδιακή χαλάρωση της που επιχειρείται πλέον να τη μετατράψει σε εξαιρετικά κερδοφόρα για τους επενδυτές. Σε ένα λοιπόν περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και αυξημένης μεταβλητότητας οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν μετοχές που δίνουν υψηλό ποσοστό μερίσματος. Μάλιστα, η UBS συστήνει ότι οι τόμείς καταναλωτικών αγαθών, υγείας και τηλεπικοινωνιών φαίνεται ότι είναι και αυτοί που θα δείξουν τη μεγαλύτερη αντοχή με σημαντικές επιστροφές κεφαλαίου.
Η αναπτυξιακή πορεία της ευρωζώνης έχει ανακοπεί από το 2011 εξαιτίας των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, τάση που θα συνεχιστεί και το 2012. Οι εταιρείες που στηρίζονται στην κατανάλωση θα πληγούν ακόμη περισσότερο, με τις μετοχές τους να γίνονται όλο και μη ελκυστικές, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ξένη ζήτηση αντιπροσωπεύει μόλις το 35% των πωλήσεων των εταιρειών της ευρωζώνης. Η UBS δηλώνει ανήσυχη για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τις υπόλοιπες σε άλλες αγορές, παρόλο που οι αποτιμήσεις φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά φθηνές. Η άνοιξη του 2012 αναμένεται να είναι μία περίοδος αποφασιστική τόσο για την ίδια την Ευρωζώνη όσο και για την Ελλάδα.
Για τους επενδυτές που δεν θέλουν να αφήσουν τις επενδύσεις στο χώρο του κοινού νομίσματος, η UBS συστήνει μακροπρόθεσμα να τοποθετηθούν στο γερμανικό χρηματιστήριο, καθώς εκεί βρίσκονται σχετικά ισχυρές εταιρείες που μπορεί να αντέξουν τους όποιους κραδασμούς της οικονομίας. Μάλιστα, οι περισσότερες μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται τόσο στην Ασία όσο και στις ΗΠΑ.
Για τις τραπεζικές μετοχές η UBS δεν αναμένει σημαντικές αποδόσεις εξαιτίας των δομικών προβλημάτων που εμμένουν. Το μακροοικονομικό outlook, σε συνδυασμό με την σοβούσα κρίση χρέους και τα χαμηλά επιτόκια, έχουν χτυπήσει σημαντικά την πορεία της τραπεζικής κερδοφορίας. Σε ένα τέτοιο κλίμα θα πρέπει να προστεθούν και οι αυστηρότεροι κανόνες που προωθούνται για τον κλάδο. Η πορεία παραμένει ασαφής, την ώρα μάλιστα που οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή τους επάρκεια με βάση τις διακηρύξεις των Ευρωπαίων. "Είναι καλύτερα να αποφύγουν οι επενδυτές τον κλάδο", αναφέρει χαρακτηριστικά η ελβετική τράπεζα.
Για το 2012, η UBS αναμένει η αμερικανική οικονομία να αναπτυχθεί με ήπιο ρυθμό. Χωρίς να ανατραπεί η μέτρια τάση της κατανάλωσης, οι αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό περίπου στο 5%. Αν σ' αυτήν την τάση προστεθεί και το γεγονός ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τότε οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να διατηρήσουν το λειτουργικό κόστος χαμηλά, βελτιώνοντας την κερδοφορία τους, με αποτέλεσμα να περάσει αυτό και στις μετοχές.
Η UBS παραμένει θετική για τις βρετανικές μετοχές, με την αγορά να προσφέρει υψηλά μερίσματα και αμυντικά χαρτιά, όπως αυτά του ενεργειακού κλάδου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ελβετικές μετοχές, αν και η ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου "ψαλιδίζει" μέρος της ανταγωνιστικότητας τους. Καλή συμπεριφορά αναμένεται και για τις ασιατικές αγορές με την ανάπτυξη να βοηθά και τις εταιρείες που στηρίζονται στις επενδύσεις και την κατανάλωση.

Νομίσματα
Το outlook για την αγορά συναλλάγματος του 2012 δεν χαρακτηρίζεται από κάποια καθαρή τάση. Οι επενδυτές βρίσκονται σε δίλημμα: Να επιλέξουν τα νομίσματα που έχουν ανατιμηθεί πολύ τα προηγούμενα χρόνια ή να επιλέξουν εκείνα που έχουν δώσει μέχρι τώρα οριακές διακυμάνσεις.
Μέχρι τώρα τα κύρια νομίσματα, το ευρώ, το δολάριο, η στερλίνα και το γιεν, έχουν σοβαρά δομικά προβλήματα. Την ίδια ώρα οι θεμελιώδεις κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ απειλούν και τη σταθερότητα αυτών των νομισμάτων, πρόβλημα όμως που δεν αναμένεται να επιλυθεί σύντομα. Για τη UBS δεν είναι μέσα στα βασικά σενάρια που εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης ή κάποια τάση ρευστοποιήσεων στο δολαριο. Ωστόσο, και οι δύο περιοχές δεν εγγυόνται προς το παρόν τη σταθερότητα και δεν αποτρέπουν τις μεγάλες διακυμάνσεις.
Η αμερικανική οικονομία εμφανίζει το μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος παγκοσμίως, με τους πολιτικούς της χώρας να εμφανίζονται αδύναμοι να παρουσιάσουν κάποιο σχέδιο μείωσης τόσο των ελλειμμάτων όσο και του χρέους. Γι' αυτό το λόγο το δολάριο και η ίδια η οικονομία εμφανίζεται εξαρτημένη από εξωγενείς παράγοντες. Οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου μέσα στο επόμενο έτος θα δώσουν κάποια ώθηση στο δολάριο, καθώς και τα δύο κόμματα θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν κάποιο σχέδιο - φιλικό στο νόμισμα της χώρας. Αν όμως η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περαιτέρω τότε θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις, όχι μόνο στο δολάριο αλλά και στο ευρώ. Σ' αυτή την περίπτωση, η UBS αναμένει να υπεραποδώσουν το αυστραλιανό και το καναδικό δολάριο, το ελβετικό φράγκο και οι δύο σκανδιναβικές κορώνες.

Κρατικά Ομόλογα
Το 2012, οι αποδόσεις των ομολόγων των ανεπτυγμένων οικονομιών θα πιεστούν ακόμη περισσόττερο εξαιτίας της σοβούσας κρίσης χρέους και του αβέβαιου οικονομικού outlook παγκοσμίως. Από τη στιγμή που η κρίση περνά σταδιακά στον πυρήνα της ευρωζώνης, τότε οι συνέπειες στην πραγματική οικονομία είναι θέμα χρόνου, αφού θα έχει επηρεαστεί και η γερμανική οικονομία.
Σύμφωνα με τη UBS, η αύξηση των αποδόσεων στις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης, αν και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα των ανισορροπιών στη δομή των οικονομιών τους, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ρευστότητας.
Γι' αυτούς τους λόγους, και σε συνδυασμό με την ικανότητα των πολιτικών να επιλύσουν τα προβλήματα, η UBS συστήνει στους επενδυτές να αποφύγουν τα κρατικά ομόλογα και να εστιάσουν στις μετοχές. Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές δεν θα κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε περίπτωση που χρειαστούν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, παρόλο που θα έχουν θυσιάσει μέρος των υψηλών αποδόσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης