Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων – Θα αποδειχθεί χάσιμο χρόνου…

  Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων – Θα αποδειχθεί χάσιμο χρόνου…
Πριν καλά καλά αναλάβει πρωθυπουργός της μεταβατικής ελληνικής κυβέρνησης ο Λ Παπαδήμος είχαμε σπεύσει και είχαμε πάρει θέση τονίζοντας ότι θα αποδειχθεί κατώτερος των προσδοκιών.

Σταδιακά αρχίζει να καταγράφεται αυτό στις δημοσκοπήσεις και να θυμάστε όσο περνάει ο καιρός τόσο θα επιτείνει αυτή η άποψη…..

Τι γράφαμε

7 Νοεμβρίου του 2011


Ξαφνικά όλοι εγκωμιάζουν με τον πλέον περίτεχνο τρόπο την επαγγελματική σταδιοδρομία του Λ Παπαδήμου επί χρόνια συνεργάτης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ειδικά του κ Σημίτη.
Θεωρείται ο επικρατέστερος για πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να λησμονηθεί η μετριότατη απόδοση του στην ΤτΕ που καλλιέργησε μηχανισμούς που οδήγησαν στην φούσκα του 1999. Ωστόσο εσχάτως αναφέρεται ότι υπάρχει εμπλοκή στο όνομα Παπαδήμου καθώς ο ίδιος φέρεται να εμφανίζεται σκεπτικός στο εγχείρημα πρωθυπουργός 100 ημερών, ενώ υπάρχουν και ενδοιασμοί για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης....
Η τραπεζική εποπτεία επί εποχής Παπαδήμου,  δεν ήταν η ενδεδειγμένη και τα φαινόμενα στο τραπεζικό σύστημα ήταν πολλά τα οποία παρασκηνιακώς συγκαλύφθηκαν...
Τα μετοχοδάνεια επίσης αποτέλεσαν ένα...στρεβλωμένο μηχανισμό της θητείας Παπαδήμου...
Bέβαια διαδραμάτισε καίριο ρόλο στις πιέσεις που δεχόταν η δραχμή έγκαιρα αλλά ίσως είναι το μόνο που έχει απομείνει στα θετικά του Λ Παπαδήμου από το παρελθόν του στην ΤτΕ...
Η θητεία Παπαδήμου στην ΤτΕ δεν θεωρείται από τις καλύτερες ενώ σε κάποιο βαθμό εξιλεώθηκε όταν ανέλαβε αντιπρόεδρος στην ΕΚΤ στην οποία όμως δεν έκανε και πολλά πράγματα καθώς απλά εκτελούσε εντολές.
Καλός στην επικοινωνία αλλά η αποτελεσματικότητα είναι το ζητούμενο….
Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας διορίστηκε υποδιοικητής το 1993 και διοικητής το 1994.
Από τη θέση αυτή, που του εμπιστεύθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, επιφορτίστηκε με το κρίσιμο έργο της προετοιμασίας της χώρας για την ένταξη στην ευρωζώνη.
Από το 1996 συνεργάστηκε στενά για τον σκοπό αυτό με τον Κώστα Σημίτη.
Το 2002 μετακόμισε στη Φρανκφούρτη, αναλαμβάνοντας την ιδιαιτέρως τιμητική θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

14 Νοεμβρίου του 2011

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε όλοι το θέατρο του παραλόγου.
Η καλλιεργηθείσα αντίληψη ότι σε διάστημα 96 ημερών όσες θα είναι και οι μέρες διακυβέρνησης του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος ότι η Ελλάδα θα διασωθεί, ότι όλα θα αλλάξουν.
Την ίδια στιγμή πολλοί είτε από ενθουσιασμό είτε από ελαφρότητα έχουν σχεδόν θεοποιήσει τον Παπαδήμο ως μεταβατικό πρωθυπουργό. Οι προγραμματικές δηλώσεις νομίζω προσγείωσαν στην ωμή πραγματικότητα τους πάντες...
Οι άνθρωποι αυτοί δεν βοηθούν το έργο του νέου μεταβατικού πρωθυπουργού το ναρκοθετούν καθώς θέτουν υψηλά τον πήχη των προσδοκιών και εκ των πραγμάτων ο πήχης πρέπει να είναι πολύ χαμηλά.
Δεν είναι μόνο ο χρόνος παραμονής της νέας κυβέρνησης στην εξουσία αλλά το είδος η υφή των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει.
Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν είναι πρόκληση καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα την υπογράψουν όπως και το ΛΑΟΣ.
Η 6η δόση με τον ένα ή άλλο τρόπο θα εκταμιευθεί.
Το μόνο που θεωρητικά μπορεί να επιτύχει η νέα κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει το κλίμα της Ελλάδος στο εξωτερικό.
Ωστόσο αυτό είναι θεωρητικό καθώς η Ελλάδα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο και με την πάροδο λίγων εβδομάδων αυτό θα καθίσταται πιο έντονο.
Πολλοί λανθασμένα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή και ο μεταβατικός πρωθυπουργός Λ Παπαδήμος μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση.
Η κατάσταση δεν θα αλλάξει.
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι μόνο και μόνο που σταμάτησε η επιχειρηματολογία για την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ είναι μεγάλη υπόθεση αλλά λησμονούν ότι για να φύγει μια χώρα από το ευρώ χρειάζεται αλλαγή της συνθήκης κάτι που δρομολογείται εντός του 2012.
Τι μας δείχνουν όλα αυτά ότι οι υψηλές προσδοκίες θα διαψευσθούν και καλό είναι η κοινωνία να οριοθετήσει ή επανακαθορίσει τους στόχους της.
Όσον αφορά την αγορά και την πορεία του ΧΑ και των τραπεζικών μετοχών…
ΧΑ και τράπεζες θα περάσουν δύσκολες εβδομάδες.
Οι τράπεζες όπως και το ΧΑ δεν έχουν δει ακόμη τα πραγματικά τους χαμηλά.

Καλημέρα σας

Τι προτείνουμε εκλογές άμεσα να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός. Τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης