Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Υπονομεύουν τον δανεισμό τους οι κυβερνήσεις πιέζοντας τις τράπεζες για άμεση βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας - Ακόμη πιο δύσκολο έτος αναμένεται το 2012

Υπονομεύουν τον δανεισμό τους οι κυβερνήσεις πιέζοντας τις τράπεζες για άμεση βελτίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας - Ακόμη πιο δύσκολο έτος αναμένεται το 2012
Σημαντικές πιέσεις θα δεχτούν οι κυβερνήσεις από το νέο έτος, καθώς την ώρα που θα πρέπει να καλύψου περί τα 845 δις. ευρώ για τις ανάγκες δανεισμού τους, οι τράπεζες τους θα τους γυρίσουν την πλάτη αντιδρώντας στην αυστηροποίηση των κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας και το σφιχτό χρονοδιάγραμμα κάλυψης τους.
Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές που εκτιμούν ότι το 2012 θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις κυβερνήσεις, οι οποίες δεδομένου των υψηλών επιτοκίων και της έλλειψης ρευστότητας θα δυσκολευτούν πολύ να καλύψουν τόσο τα ελλείμματα τους όσο και την ανανέωση των ομολόγων τους.
Άλλωστε, ο επικεφαλής του Βρετανικού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους Robert Stheeman, ανέφερε ότι βλέπουμε όλο και λιγότερο επιτυχημένες δημοπρασίες που αντανακλούν τις πιέσεις στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Δεν είναι απλά η αποστροφή στα κρατικά ομόλογα, αλλά και το γεγονός ότι οι τράπεζες δυσκολεύονται να επιτύχουν καλύτερες συνθήκες ρευστότητας στην αγορά.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι primary dealers της αγοράς, οι τράπεζες, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού, ενώ προσπαθούν να το ξεπεράσουν λαμβάνοντας όλο και λιγότερο ρίσκο. Και όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο που θα πρέπει να φτάσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το 9% μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους.
«Οι τράπεζες δεν θα μπορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να παρέχουν τη ρευστότητα που αναζητούν οι κυβερνήσεις», αναφέρει ο Luca Jellinek, επικεφαλής στρατηγικής της Credit Agricole Corporate στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι θα δούμε ακόμη υψηλότερα τις αποδόσεις που θα ζητούν οι πιστωτές για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.
Οι primary dealers βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όχι μόνο για να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνήσεις αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες. Μάλιστα, μετά και τις τελευταίες υποβαθμίσεις θα πρέπει να δικαρατούν μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους για σαν προβλέψεις, αφού οι κανόνες έχουν αυστηροποιηθεί, αναφέρει ο Michael Platt της BlueCrest Capital Management. Η κατάσταση στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά σταθερή είναι, και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους το γεγονός ότι η Ζώνη εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο ύφεσης, που μπορούν να φέρουν σχεδόν όλες τις χώρες στη θέση της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης