Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έρμαια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους τα διεθνή χρηματιστήρια, οι αγορές συναλλάγματος και ομολόγων το 2012 - Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη...

Έρμαια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους τα διεθνή χρηματιστήρια, οι αγορές συναλλάγματος και ομολόγων το 2012 - Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη...
Δέσμιες των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, θα παραμείνουν οι διεθνείς αγορές το 2012, όπως συναινούν ο ένας μετά τον άλλο οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι και οι πλέον γνωστοί αναλυτές.
Κι ενώ πριν από ένα χρόνο όλοι προέβλεπαν ένα κακό 2011, τώρα οι ίδιοι αναλυτές και οικονομολόγοι μιλούν για ένα ακόμη χειρότερο 2012, με τα διεθνή χρηματιστήρια να ετοιμάζονται να κινηθούν για ακόμη μια χρονιά σε ρυθμούς αυξημένης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, ακολουθώντας τις εξελίξεις στην ταλαιπωρημένη Ευρωζώνη, αλλά και τα ασαφή βήματα της αμερικανικής οικονομίας και των αναδυόμενων αγορών.
Ακρως απαισιόδοξη για την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το 2012 εμφανίζεται η Morgan Stanley, συστήνοντας στους επενδυτές να προβούν σε προσεκτικές κινήσεις, τηρώντας άκρως επιφυλακτική στάση.
Καθόλου αισιόδοξος δεν εμφανίζεται ούτε ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers, αναφέροντας ότι όσο προχωρούν οι μέρες τόσο περισσότερο ρευστοποιεί όσες θέσεις του έχουν απομείνει σε μετοχές.
"Επενδυτές προσοχή στις μετοχές!" συστήνει και η Βank of America Merrill Lynch. Μάλιστα, σύμφωνα με την αναλύτρια του οίκου, Mary Ann Bartels, στη διάρκεια του 2012, ο S&P 500, o δείκτης βαρόμετρο της Wall Street, είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσει τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2011, ήτοι το ψυχολογικό όριο των 1.100 μονάδων. Σύμφωνα με την Bartels, αν ο αμερικανικός δείκτης διασπάσει τα επίπεδα των 1.100 μονάδων, τότε οδεύει ολοταχώς προς τα χαμηλά των 935 - 980 μονάδων. "Οι πιθανότητες ο S&P 500 να υποχωρήσει στις 950 μονάδες ανέρχονται στο 50%", σχολιάζει χαρακτηριστικά η αναλύτρια της Βank of America Merrill Lynch. "Μεταξύ ομολόγων και μετοχών, προτιμώμενα στην τρέχουσα συγκυρία είναι τα ομόλογα. Αν και μια απότομη υποχώρηση των μετοχών θα αποτελεί αυτόματα μια εξαιρετικά ελκυστική ευκαιρία", προσθέτει η Bartels.  Και καταλήγει: Επενδυτές, χρειάζεται χρόνος! Στα μέσα του 2012 μια νέα bull market θα κάνει την εμφάνισή της! Μέχρι τότε, πρέπει να κάνετε υπομονή...
"Οι αγορές το 2011 θα κινηθούν μέσα σε ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας" εκτιμά από την πλευρά του ο Nick Beefcroft, σύμβουλος της Saxo Bank.
Σύμφωνα με την HSBC το βέβαιο είναι ένα: Το 2012 οι αγορές θα είναι όμηροι των πολιτικών αποφάσεων και θα ταλαντεύονται μεταξύ ελπίδας και απελπισίας...
Σε 12 -18 μήνες εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η bull market για τα διεθνή χρηματιστήρια ο Tobias Levkovich, επικεφαλής αναλυτής της Citi. Μάλιστα ο Levkovich συστήνει στους επενδυτές να κάνουν υπομονή, καθώς η bull market αναμένεται να είναι πολυετής! "Η επενδυτική κοινότητα έχει χάσει πάνω από 50% - στρεφόμενη στις μετοχές - δύο φορές από το 2000", δηλώνει ο αναλυτής και προσθέτει "Λόγω της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, της πορείας της διεθνούς οικονομίας, των προκλήσεων που ταλανίζουν την αγορά εργασίας, των χαμηλών επιπέδων που έχουν αγγίξει οι τιμές ακινήτων, βραχυπρόθεσμα οι αγορές δεν θα αντιδράσουν... Ωστόσο εντός των ερχόμενων ετών θα πρέπει να αναμένεται ένα πολύ εντυπωσιακό ράλι". Ο Levkovich εκτιμά ότι το 2012 ο S&P 500, o δείκτης βαρόμετρο της Wall Street θα κινηθεί πέριξ των 1.375 μονάδων, ήτοι αύξηση κατά 13% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Aπό την πλευρά της η JP Morgan βλέπει περιθώρια ανάκαμψης στις ευρωπαϊκές μετοχές, με προτίμηση στον γερμανικό δείκτη DΑΧ και γενικότερα στον πυρήνα της Eυρωζώνης σε σχέση με την περιφέρεια.

Χρυσός

Αλλεπάλληλες και αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνουν για την πορεία διαμόρφωσης του χρυσού κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι, μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.
Νέο ράλι εκτιμά ότι θα ξεκινήσει ο χρυσός το 2012 η Bank of America Merrill Lynch, με τον οίκο να βλέπει το κίτρινο μέταλλο μεταξύ 2.000 και 2.500 δολαρίων, στον απόηχο της αύξησης που αναμένεται στη ζήτηση εξαιτίας της ασφάλειας που προσφέρει. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μία διόρθωση στις τιμές του χρυσού τους τελευταίους μήνες, η BofA βλέπει το μέσο όρο του επόμενου έτους να διαμορφώνεται στα 1.850 δολάρια.
Η Goldman Sachs βλέπει το χρυσό στα 1.810 δολάρια κατά μέσο όρο το 2012, εξαιτίας της συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τη Fed, με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και της μείωσης της διάθεσης των επενδυτών για την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της GS, τα υψηλότερα επίπεδα του χρυσού αναμένεται να φτάσουν στα 1.900 δολάρια και ο μέσος όρος στα 1.810 δολάρια η ουγγιά τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον αναμένεται να επηρεαστεί η επενδυτική διάθεση από την πολιτική της συνεχούς απομόχλευσης των επενδυτών από τα σύνθετα προϊόντα.
Η UBS δηλώνει ότι παραμένει bullish στο outlook τόσο του χρυσού όσο και του ασημιού, εκτιμώντας ότι το κίτρινο μέταλλο θα κινηθεί κατά μέσο όρο το 2012 στα 2.050 δολάρια.
Στα 2.000 δολάρια βλέπει η Barclays Capital το χρυσό το 2012.
Από την πλευρά της η Citigroup θεωρεί ότι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους ο χρυσός θα φτάσει τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά, θέτοντας τις βάσεις για τα επίπεδα των 3.400 δολαρίων την επόμενη διετία. Η Citigroup, ειδικότερα, βλέπει την bull market του χρυσού να μην τελειώνει εδώ, εκτιμώντας ότι η άνοδος θα φτάσει στο 50%, θέτοντας τις βάσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Βullish για την πορεία διαμόρφωσης της τιμής του χρυσού παραμένει και η BNP Paribas, αν και προειδοποιεί ότι το πολύτιμο μέταλλο ενδεχομένως να καταστεί ευάλωτο σε περαιτέρω διορθωτικές τάσεις, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές. Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τόσο το 2012 όσο και το 2013 έρχονται νέα υψηλά για τον χρυσό. Ωστόσο, η αβεβαιότητα αυτή των αγορών οδήγησε την BNP Paribas να μειώσει τις προβλέψεις της για την πορεία διαμόρφωσης της τιμής του μετάλλου τόσο το 2012, όσο και το 2013. Αναλυτικότερα ο οίκος προβλέπει ότι ο χρυσός θα κινηθεί πέριξ των 1.775 δολαρίων ανά ουγγιά το 2012 και πέριξ των 2.150 δολαρίων το 2013. Πρότερες εκτιμήσεις του οίκου έκαναν λόγο για διαμόρφωση της τιμής του στα 2.025 δολάρια το 2012 και στα 2.280 δολάρια ανά ουγγιά το 2013. "Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων δεν αλλάζει τη θετική στάση μας απέναντι στο μέταλλο", τονίζει η ΒΝP Paribas.
"Ο χρυσός αναμένεται να κινηθεί σε ένα περιβάλλον μεγάλης μεταβλητότητας. Θα υποχωρήσει έως τα 1.400 δολάρια η ουγγιά, αλλά θα αποχαιρετήσει το 2012 σκαρφαλώνοντας πάνω από τα επίπεδα των 2.000 μονάδων", εκτιμά ο  Bruce Krasting, πρώην trader και με προϋπηρεσία 25 χρόνων στη Wall Street...

Ευρώ
Αντίθετες είναι οι απόψεις των αναλυτών και όσον αφορά τη διακύμανση του ευρώ. Μερίδα των αναλυτών θεωρεί ότι το ευρώ φαίνεται ισχυρό μεταξύ των επιπέδων του 1,25-1,30 δολ, παρά τις πιέσεις που έχει δεχτεί από το κύμα υποβαθμίσεων στην ευρωζώνη. Μάλιστα, αν και έφτασε στο 1,1780 δολ. τον Ιούνιο του 2010 όταν και όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, σε μικρό χρονικό διάστημα ανέκαμψε, δείγμα των αντιστάσεων που διαθέτει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2011 οι απώλειες ανέρχονται σε 1,1% (έναντι του δολαρίου), οι χαμηλότερες μέσα σε μία χρονιά από το 1999.
Το 2011 θα μείνει στην ιστορία ως ένα δραματικό έτος για το ευρωπαϊκό νόμισμα, μάλιστα το πιο δραματικό από τότε που δημιουργήθηκε, συναινεί μεγάλη μερίδα αναλυτών, προβλέποντας παράλληλα ότι το ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέες δυσκολίες και κατά το 2012, καθώς η κρίση χρέους δεν λέει να καταλαγιάσει...
Η Barclays Capital αναμένει ότι το ευρώ θα διαπραγματεύεται στα 1,25 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος σε έξι μήνες, και όχι στα 1,32 δολ. που εκτιμούσε πριν από έξι μήνες. Παράλληλα, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον ορίζοντα του 12μήνου στα 1,20 από 1,35 δολάρια προηγουμένως.
Η Credit Suisse ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ορίζοντα τριμήνου. Ειδικότερα εκτιμά ότι σε τρεις μήνες το ευρώ θα έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,25 δολ, έναντι πρότερης πρόβλεψής της για διαμόρφωσή του στα 1,38 δολάρια.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε μείωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου προχώρησε πριν από λίγες ημέρες και η JP Morgan. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, το ευρώ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 1,30 δολ μέχρι την άνοιξη του 2012. Υπενθυμίζεται ότι πρότερη εκτίμησή της έκανε λόγο για διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου στο 1,38 έως τον ερχόμενο Μάρτιο. Αντίστοιχα, ο οίκος τώρα βλέπει στο 1,38 την ισοτιμία στα τέλη του έτους.
Στον αντίποδα, να παραμείνουν long στο ευρώ έναντι του δολαρίου, με στόχο το 1,40, σύστηνε πρόσφατα στους επενδυτές η Goldman Sachs.
Από την πλευρά της, η UBS αναμένει να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο ίδιο το ευρώ, με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα να αναμένεται να υποαποδώσει σε σχέση με το δολάριο. Η UBS συστήσει πώληση για το ευρώ, ενώ αναμένει στερλίνα και δολάρια να καταγράψουν σημαντικό ράλι το 2012. Το επόμενο εξάμηνο βλέπει το ευρώ στο 1,25 δολ, ενώ σε βάθος 12μηνου το βλέπει στο 1,20 δολ.
Με τη σειρά της, η Morgan Stanley τηρεί για την ώρα στάση αναμονής, αναμένοντας να προχωρήσει σε μαζικές πωλήσεις του ευρώ, όταν αυτό θα ανέλθει εκ νέου στα επίπεδα των 1,31 δολ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι τα επόμενα δύο 24ωρα θα είναι καθοριστικά για την πορεία της ισιοτιμίας ευρώ - δολαρίου. Κατά τον οίκο, οι πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα θα συνεχιστούν, υπό το βάρος της κρίσης χρέους.
"Τα προβλήματα με το ευρώ είναι υπαρκτά και εκφράζονται με εμφανή τρόπο στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου", σχολιάζει ο Simon Derrick, της BNY Mellon, προβλέποντας μάλιστα ότι το ενιαίο νόμισμα θα βρεθεί στα τέλη του 2012, ήτοι σε ένα χρόνο από τώρα, στα χαμηλά των 1,20 δολαρίων.
"Οι πιέσεις στο ευρώ θα είναι συνεχείς, αλλεπάλληλες και ασφυκτικές το 2012. Οι αγορές περιμένουν το μεγάλο σχέδιο επίλυσης της κρίσης, γεγονός το οποίο δεν λέει να έρθει", αναφέρει από την πλευρά της η Jennifer Hau, της Lloyds Bank Corporate Markets.
Κι ενώ η πλειοψηφία των επενδυτών δηλώνει bearish (απαισιόδοξη) για την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος, ωστόσο υπάρχει ένας οίκος που βλέπει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες. Το ευρώ είναι σε θέση να κάνει τους αγοραστές χαρούμενους, δηλώνει χαρακτηριστικά ο Willie Williams, της Societe Generale.
"Στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σημαντικό να αναζητούμε εμπορικές τακτικές. Με τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ, βραχυπρόθεσμα αποσύρονται μεγάλοι κίνδυνοι επί ευρωπαϊκού εδάφους", σχολιάζει και προσθέτει "πολλά από τα κακά νέα που συνδέονται με την Ευρώπη είναι ήδη γνωστά και έχουν απορροφηθεί από τις αγορές".
"Βραχυπρόθεσμα, ένα ράλι του ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα του 1,30 στα 1,33 δολ χαρακτηρίζεται λογικό. Αγοράστε ευρώ στο 1,30 με στόχο τα 1,33" καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης