Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σχεδιάζουν την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδος εντός του ευρώ….Θα τεθεί το ιστορικό δίλημμα ή θεραπεία σοκ με θυσίες από την κοινωνία ή επιστροφή στην δραχμή και καταστροφή

 Σχεδιάζουν την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδος εντός του ευρώ….Θα τεθεί το ιστορικό δίλημμα ή θεραπεία σοκ με θυσίες από την κοινωνία ή επιστροφή στην δραχμή και καταστροφή
Ένα ευρύτερο σχέδιο φαίνεται ότι επεξεργάζονται, πολιτικοί, αξιωματούχοι, τρόικα, νομικοί κύκλοι και θεσμικοί για την Ελλάδα που περιλαμβάνει χρεοκοπία εντός του ευρώ σε ελεγχόμενη σε συντεταγμένη μορφή.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του PSI+.

To IIF το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με haircut 50% και μέσα στις επόμενες μέρες ίσως να υπάρξει συμφωνία.
Όμως το βασικό πρόβλημα του PSI+ θα είναι η συμμετοχή.
Όπως έχει τονιστεί το αρχικό σχέδιο προέβλεπε να μειωθεί κατά 100 δις το χρέος μέσω του haircut και από 365 δις ευρώ το χρέος να μειωθεί σε 265 δις ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραδοχές η συμμετοχή των ιδιωτών  θα περιοριστεί στα 65 με 70 δις ευρώ.
Αν προστεθούν σε αυτά και τα 30 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (να υποτεθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν τα 20 δισ) τότε το καθαρό όφελος στο χρέος θα είναι 45 με 50 δις ευρώ.
Εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα μεγαλύτερου haircut 72% με 80% θα είναι ο τελικός στόχος.
Σε αυτή την περίπτωση όμως παύει η διαδικασία να είναι εθελοντική και θα καταστεί υποχρεωτική μέσω της ενεργοποίησης ρητρών συλλογικής δράσης.
Με βάση κύκλους στο Λονδίνο και πηγές με παρέμβαση στα διεθνή δρώμενα τονίζεται ότι «έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο που στο τέλος θα καταλήξει σε επιλεκτική χρεοκοπία σε συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση η Τρόικα θα θέσει ένα ιστορικό δίλλημα στους έλληνες πολιτικούς στην ελληνική κοινωνία.
Ή θεραπεία σοκ εντός του ευρώ ή έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στην δραχμή»
Μια άλλη παράμετρος εξίσου σημαντική είναι η εκταμίευση των 89 δις ευρώ και ο επιμερισμός η κατανομή των κεφαλαίων αυτών.
Από αυτά τα 89 δις ευρώ του δανείου έως τα 30 δις  θα διατεθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας διαγραφής, όπου προβλέπεται η άμεση καταβολή έως του 30%. Πιθανότητα η άμεση καταβολή κεφαλαίων να είναι τελικά 15% και το υπόλοιπο 35% νέα ομόλογα.
Αναφερόμαστε στο υπόλοιπο 50% του αρχικού σχεδίου. Το 50% θα υποστεί haircut και το υπόλοιπο 50% θα αντικατασταθεί από cash και νέα ομόλογα.
Τα  30 δισ έχουν προβλεφθεί για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.
Τα 14 δισ θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ενός ομολόγου, το οποίο λήγει στα μέσα Μαρτίου.
Τα υπόλοιπα 6 δισ προορίζονται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης