Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η συναλλακτική βελτίωση φέρνει πιο κοντά τις 800 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η συναλλακτική βελτίωση φέρνει πιο κοντά τις 800 μονάδες για το Γενικό Δείκτη
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η συναλλακτική βελτίωση φέρνει πιο κοντά τις 800 μονάδες για το Γενικό Δείκτη
Η συναλλακτική αναβάθμιση των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα μετά τη συναλλακτική καταβαράθρωση εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων από την εφαρμογή του tick size και εν μέσω των παραδοσιακών ημερών εορταστικής ραστώνης.
Ο αυξημένος τζίρος αφορούσε τόσο τον τραπεζικό κλάδο που καταγράφει πάλι μικρά κέρδη μετά από την πολύμηνη ταλαιπωρία του, όσο και τις άλλες δεικτοβαρείς του νέου δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 σε συνέχεια της αναδιάρθρωσής του.
Έτσι, η τεχνική εικόνα σημείωσε αισθητή βελτίωση διαμορφώνοντας προϋποθέσεις συνέχισης του end year rally με ενδεχόμενη προσέγγιση της περιοχής των 800 μονάδων.
Η διατήρηση των ισχυρών αντανακλαστικών των αγοραστών στην περιοχή των 770 μονάδων και λίγο χαμηλότερα, συνιστά τη βασική προϋπόθεση για υλοποίηση αυτού του στόχου στις λίγες συνεδριάσεις που απέμειναν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το σκηνικό αυτό είναι, εν μέρει τουλάχιστον, αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων που έχουν συντελεστεί στην αγορά ομολόγων μετά την ολοκλήρωση του swap με τους τίτλους μετά το PSI.
Μάλιστα, ο δεκαετής τίτλος με λήξη το 2028 εμφανίζει βελτιωμένη εμπορευσιμότητα με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% μεταφέροντας μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τα μακροοικονομικά δρώμενα.
Στο βαθμό δε που ακολουθήσουν θετικά μηνύματα από το πεδίο των διαθρωτικών αλλαγών, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις και τα της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, η ενεργοποίηση τω αντανακλαστικών νέων αγοραστών στο χρηματιστήριο δεν θα αργήσει να συντελεστεί.
Η προσδοκία να συμβεί αυτό νωρίτερα, ιδιαίτερα πριν το Eurogroup του Ιανουαρίου επικυρώσει τα της 3ης αξιολόγησης μπορεί να υιοθετείται από  επενδυτές όπως ο Τεξανός Μπας που θεωρεί ότι η σχέση της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου ως προς το ΑΕΠ είναι πολύ χαμηλή.
Όμως οι περισσότεροι εκπροσώποι  των επενδυτών μακράς πνοής θα περιμένουν μέχρι να υπάρξουν οι αναβαθμίσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης πριν αποφασίσουν να κάνουν ενεργητικότερη την παρουσία τους στο ελληνικό χρηματιστήριο, εξελίξεις που δεν μπορεί να συντελεστούν εντός του 1ου τριμήνου του νέου έτους.
Στο διεθνές περιβάλλον, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στις ΗΠΑ, με τη Federal να έχει αυξημένους πλέον λόγους να συνεχίσει την πολιτική αναπροσαρμογών των αμερικανικών παρεμβατικών επιτοκίων (ήδη στο 1,5% από την περασμένη Τετάρτη), αφού το ενεχόμενο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι ακραίο, με τους δείκτες της Wall Street να συνεχίζουν τα ρεκόρ τους.
Στη Γερμανία από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η διαβούλευση για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.
Έτσι, η συνεχιζόμενη ανοδική κίνηση του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων κλέβει την παράσταση με τις φωνές εκείνων που θεωρούν ότι συνιστά φούσκα (μεταξύ άλλων και του Έλληνα Προέδρου της Ε.Κ.) να πυκνώνουν…

Δημήτρης Τζάνας, Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης