Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Λουκάς Παπαϊωάννου: «Εις αύριον τα νεώτερα... παραμένουμε σε εγρήγορση στο ΧΑ»

tags :
Λουκάς Παπαϊωάννου: «Εις αύριον τα νεώτερα... παραμένουμε σε εγρήγορση στο ΧΑ»
Οι αγορές έχουν εδώ και χρόνια την συνήθεια πλησιάζοντας οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να μειώνουν τζίρους και έχοντας κλείσει η πλειοψηφία των διαχειριστών τα βιβλία τους , προετοιμάζουν στο μυαλό τους τις κινήσεις του νέου έτους. Από αυτό τον κανόνα δεν εξαιρείτο το ελληνικό χρηματιστήριο μέχρι σήμερα.
Με αξία συναλλαγών πάνω από 105 εκ. ευρώ,  περιλαμβανομένων 58 εκ. ευρώ προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΛΑΜΔΑ (55,2 εκ ή 10,6% της εταιρίας) και ΕΥΡΩΒ (2 ΕΚ.) και ΟΠΑΠ (0,51 εκ) αφύπνισε τους συμμετέχοντες.
Αν και η αγορά φλερτάρει με την προσπάθεια για διάσπαση των 800 μον. του Γενικού Δείκτη και των 2080 μον. του FTSE25, μάλλον θα πρέπει να περιμένει την νέα χρονιά, χωρίς να αποκλείεται μια μικρή διόρθωση μέχρι τις 780-775 μον. για τον ΓΔ και τις 2030-2020 μον. για τον FTSE25.
Η νευρικότητα χθες εντός 6,69 μονάδων εύρους τιμών ,αν και εμφανής, είναι κατανοητή μετά την ολοκλήρωση του year- end rally και 6 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.
Οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση την ΑΛΦΑ έχουν πιάσει τους πρώτους στόχους και αν και χθες ξεκίνησαν ορεξάτες, δεν μπόρεσαν να υπερκεράσουν τις τρέχουσες αντιστάσεις τους.  
Αν και οι τεχνικές διασπάσεις σχηματισμών των τραπεζών, μας προϊδεάζουν για υψηλότερους στόχους, επιστροφή στα επίπεδα διασπάσεων θα πρέπει να εκληφθεί σαν ευκαιρία επαναγοράς για trading.
Συνεχίζουμε όμως να προβληματιζόμαστε από τις μεγάλες θέσεις  Πωλήσεων (Short), πού έχουν λάβει μεγάλοι ξένοι οίκοι στο σύνολο των τραπεζικών μετοχών αλλά και της ΔΕΗ. Παρά δε την πρόσφατη ταχεία άνοδο, όχι μόνο δεν μείωσαν, αλλά αύξησαν θέσεις….
Η πρόσφατη ανοδική κίνηση του Ελληνικού χρηματιστήριου πυροδοτήθηκε κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές, λόγω της επιτυχούς ανταλλαγής (swap) των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και της «αγαστής» κυβερνητικής συνεργασίας με τους θεσμούς, που μείωσε το country risk και οδήγησε στην σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων τους.
Συγκρίνοντας  όμως τα τρέχοντα επίπεδα του 10-τους ομολόγου σε σχέση με την χρηματιστηριακή αγορά βλέπουμε σημαντική απόκλιση σε σχέση με το παρελθόν (2004).
 Οι αιτίες είναι γνωστές και θα δούμε αν πάψουν από την νέα χρονιά, με την ολοκλήρωση ψήφισης των προαπαιτούμενων στις 12 /1/2018, την πιθανή αναβάθμιση του Ελληνικού χρέους στις 19/1/18, την επιτυχή έκδοση 7-ετούς ομολόγου μέχρι τις 23/1/18.
Οι καθοριστικότεροι παράγοντες όμως θα είναι το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης στις 22/1/18 και οι ανακοινώσεις της ΕΒΑ (ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής των όρων stress test & για τις Ελληνικές τράπεζες αλλά και τι θα γίνει με την διευθέτηση του Χρέους και την μορφή της εποπτείας.
Η έκθεση του Διοικητή της ΤΕ βάζει θέμα «προληπτικού προγράμματος στήριξης» και επαναλαμβάνει τις συστάσεις του για μεταρρυθμίσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επιμένει δε  στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ  το 2017-2018 κατά 1,6%...
 Παρά ταύτα, το Διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό θα αρχίσει να διαμορφώνεται από την νέα χρονιά για τις Διεθνείς αγορές, η ταχύτητα περιστολής της ρευστότητας, οι ανησυχίες για το Αμερικανικό δημόσιο χρέος και όλοι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που σήμερα υποτιμώνται, θα αποτελέσουν τους σηματωρούς και για την Ελληνική αγορά.
Ειδικής αναφοράς τυγχάνει η αναρρίχηση του 10-ετους Αμερικάνικού ομολόγου σε ιστορικό υψηλό 9-μηνών, δείχνοντας την άλλη όψη της φορολογικής μεταρρύθμισης Trump…
Η ολοκλήρωση δημοσίευσης των 9-μήνων αποτελεσμάτων ,μας προϊδεάσουν θετικά και για τα θεμελιώδη μεγέθη επιλεγμένων εταιριών, υποστηρίζοντας τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τους..
Συμπερασματικά αν και παραμένουμε θετικοί για τις περισσότερες μετοχές, «ες αύριον τα σπουδαία» (νέο έτος), παραμένοντας σε εγρήγορση….
 
*Ο Λουκάς Παπαϊωάννου είναι οικονομολόγος, στέλεχος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης