Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κ. Φέγγος (Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Το ΧΑ …χαμογέλασε στους επενδυτές το 2017

Κ. Φέγγος (Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.): Το  ΧΑ …χαμογέλασε  στους επενδυτές  το 2017
Οι Έλληνες ήταν εν πολλοίς αδρανείς, ενώ τα ξένα funds ήταν οι κύριοι παίκτες
Το 2017 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «καλή χρονιά» για το Ελληνικό χρηματιστήριο, αν λάβουμε υπόψη μας πως πήγαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Ο Γενικός Δείκτης έχει ανέβει περίπου 25% από την αρχή της χρονιάς.  
Ο FTSE 25 έχει ανέβει λιγότερο, κατά 18%, λόγω του ότι ο δείκτης αυτός επηρεάζεται σημαντικά από τις τράπεζες και ο Δείκτης των τραπεζών έχει ανέβει μόλις 3%.
Πολλές μετοχές όμως εκτός του τραπεζικού τομέα, έχουν δώσει σημαντικά κέρδη σε όσους τις επέλεξαν.
Επίσης το χρηματιστήριο το πρώτο εξάμηνο, έδωσε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, χρήματα στην πραγματική οικονομία, με τις ομολογιακές εκδόσεις μεγάλων εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιριών. Μέρος αυτών των κεφαλαίων αφορά τη Κοινοτική βοήθεια που αποκαλείται πακέτο Junker.
Δυστυχώς η χρηματοδότηση αυτή δεν συνεχίστηκε το δεύτερο εξάμηνο και τα αντίστοιχα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για τις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών, οι οποίες δεν έγιναν καν μέσω Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ο τζίρος παρέμεινε σε επίπεδα που να μην μπορεί να θρέψει τους ενασχολούμενους με τον τομέα και μεγάλο μέρος του τζίρου γίνεται απευθείας από το εξωτερικό μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ωφέλεια της χώρας.  
Οι Έλληνες ήταν εν πολλοίς αδρανείς, ενώ τα ξένα funds ήταν οι κύριοι παίκτες (ποιοι βρίσκονται πίσω από τα funds αυτά θα αποκαλυφθεί στο μέλλον, ιδιαίτερα με τις αλλαγές που συντελούνται στο απαιτούμενο reporting).
Το Νέο Έτος, οι ενασχολούμενοι με το χώρο, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πληθώρα νομοθετικών αλλαγών που θα επηρεάσουν κάθε πλευρά του πως γίνονται οι επενδύσεις.  
Οι νομοθεσίες αυτές έχουν σχεδιαστεί για τον τρόπο λειτουργίας άλλων χωρών και θα εφαρμοστούν αυτούσιες και στην Ελλάδα.
Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν αλλαγές στο χάρτη των εταιριών επενδύσεων στην Ελλάδα.Τεχνικά οι 780 μονάδες έχουν ξεπεραστεί και επόμενη αντίσταση οι 810 μονάδες.
Με το τέλος του χρόνου μπροστά μας και την προσδοκία ενός January Effect που πάντα υπάρχει, οι πιθανότητες είναι να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης