Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τι σηματοδοτεί η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία; - Οι λόγοι πίσω από την απόφαση του Putin

Τι σηματοδοτεί η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία; - Οι λόγοι πίσω από την απόφαση του Putin
Η απόφαση του Putin να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από τη Συρία αναμένεται να ωφελήσει τόσο τις ειρηνευτικές συνομιλίες, όσο και τον ίδιο
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα στις 11 Δεκεμβρίου του 2017, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό ταξίδι-αστραπή στη Συρία, όπου βρέθηκε στην αεροπορική βάση στο Χμεϊμίν και από εκεί προέβη και μία σημαντική ανακοίνωση.
«Έλαβα μια απόφαση, ένα σημαντικό μέρος των ρωσικών στρατευμάτων από την Συρία επιστρέφει στην πατρίδα Ρωσία», δήλωσε ο Putin ενώπιον των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στη χώρα, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «έχω δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του στρατού να ξεκινήσουν την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα σημεία μόνιμης παραμονής τους».
«Μέσα σε δύο χρόνια, οι Ρώσοι και οι Σύροι στρατιωτικοί νίκησαν την πιο πολυπληθή στρατιωτική ομάδα τρομοκρατών», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος το οποίο διατηρούσε τα τελευταία χρόνια τις βάσεις του στην ανατολική πλευρά της Συρίας.
Μάλιστα, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που οι τρομοκράτες επιχειρήσουν να καταλύσουν την ειρήνη στη Συρία, τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν ώστε να επέμβουν ξανά.
Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Putin στη Συρία από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο, στην αεροπορική βάση βρέθηκε και ο Σύρος ομόλογός του, Bashar Al Assad, ώστε να τον υποδεχτεί.
Η εντολή του Ρώσου προέδρου φαίνεται μάλιστα να υλοποιείται άμεσα, καθώς όπως δήλωσε την Παρασκευή (22/12) ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Sergey Shoygu, ήδη έχει πραγματοποιηθεί η απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους των στρατευμάτων.
Συγκεκριμένα, πέραν του ανθρώπινου δυναμικού, από τις βάσεις της Συρίας επέστρεψαν 36 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, 6 βομβαρδιστικά TU-22, ενώ όπως επεσήμανε ο Shoygu, παρέμειναν τρεις μεραρχίες της στρατιωτικής αστυνομίας, οι απασχολούμενοι στο κέντρο ειρήνευσης των εμπλεκόμενων μερών και οι στρατιωτικές βάσεις στο Χμεϊμίν και Ταρτούς.
Αν και εκ πρώτης όψεως, η σχετική ανακοίνωση θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη που είχε πραγματοποιήσει ο Putin τον Μάρτιο του 2016, πλέον οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, σε σημείο μάλιστα που να βεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για κάποια επικοινωνιακή «μπλόφα» από πλευράς του Ρώσου προέδρου.
Πέρσι, η πλειοψηφία των στρατευμάτων παρέμεινε στη χώρα, ενώ η απόσυρση των στρατευμάτων αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο μία «ανανέωση» του υπάρχοντος δυναμικού στη Συρία.
Άλλωστε, από τη στιγμή που η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους βρισκόταν τότε σε κρίσιμα επίπεδα, με την πολιορκία της πόλης του Χαλεπιού να είναι καθημερινά στο επίκεντρο, μία ολική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων δε θα φάνταζε ως μία αναμενόμενη εξέλιξη.
Ωστόσο, μέσω αυτής της ανακοίνωσης, ο Putin ενδεχομένως να στόχευε στο να ασκήσει μία έμμεση πίεση στις ΗΠΑ, ώστε να εμπλακούν πιο ενεργά στην επίλυση της συριακής κρίσης, κυρίως μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Η ίδια η ρωσική πλευρά άλλωστε είχε καλέσει αρκετές φορές την Ουάσιγκτον κατά το παρελθόν να συνεργαστούν περαιτέρω ώστε να βρεθεί επιτέλους μία λύση στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο.
Παράλληλα, η Μόσχα επιθυμούσε να στείλει ένα «μήνυμα» τόσο προς τη συριακή κυβέρνηση, όσο και προς την αντιπολίτευση, ώστε να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, επιχειρώντας μάλιστα μετά από μερικούς μήνες και την θέσπιση (με τη βοήθεια της Τουρκίας και του Ιράν) τη θέσπιση των λεγόμενων «ζωνών ασφαλείας».
Όπως και το 2016, έτσι και τώρα, η σχετική κίνηση παρέχει μία σημαντική υπενθύμιση προς τον Assad: Ότι παρά το γεγονός πως η Ρωσία έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό την συριακή κυβέρνηση στη μάχη κατά των τρομοκρατών, δεν πρόκειται να τη βοηθήσει να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη της χώρας, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος γνωρίζει ότι χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας, δεν θα είχε επιτευχθεί η ανακατάληψη του Χαλεπιού, ούτε θα είχε καταφέρει ο ίδιος να παραμείνει όλα αυτά τα χρόνια στην εξουσία.
Κάτι τέτοιο έγινε εμφανές και κατά την επίσκεψη του Assad στο Σότσι τον περασμένο Νοέμβριο, όπου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του απέναντι τόσο στον Putin, ώστε και στις ρωσικές δυνάμεις «για την κοινή μας επιτυχία στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Συρίας».
Επιπλέον, η απόφαση του Putin επιτρέπει πλέον και τη στροφή της παγκόσμιας προσοχής στο σημαντικότερο ζήτημα που αφορά τη συριακή κρίση, και αυτό δεν είναι άλλο από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την εξεύρεση λύσης μέσω μίας ενδεχόμενης πολιτικής μετάβασης.
Μέσω μίας σειράς ειρηνευτικών συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην Αστάνα του Καζακστάν κατά τη διάρκεια του έτους, τόσο η Ρωσία, όσο και η Τουρκία και Ιράν, επιχειρούν να επιτύχουν μία ειρηνική επίλυση της κρίσης, εγκαθιστώντας ζώνες κατάπαυσης πυρός στη Συρία και διευκολύνοντας την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της χώρας.
Μάλιστα, η σχετική πρωτοβουλία ήρθε σε μία χρονική περίοδο όπου οι δυτικές δυνάμεις είχαν αποκτήσει έναν αρκετά «παθητικό» ρόλο στο σχετικό ζήτημα, την ίδια στιγμή που οι ειρηνευτικές συνομιλίες του ΟΗΕ παρέμεναν στάσιμες.
Όπως έχει διευκρινίσει η ίδια η πλευρά της Μόσχας, στόχος των σχετικών συνομιλιών δεν είναι η αντικατάσταση των αντίστοιχων που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ, αλλά αντίθετα, σκοπός τους είναι να διευκολύνουν τη σχετική διαδικασία.
Εφόσον οι συνομιλίες καταφέρουν να οδηγήσουν σε μία επίλυση της διένεξης, κάτι τέτοιο θα συνιστά σημαντική επιτυχία για τον Putin, ο οποίος θα έχει καταφέρει να συμβάλλει τα μέγιστα στη μακροχρόνια ειρηνευτική διαδικασία της συριακής κρίσης.
Παράλληλα, η σχετική κίνηση αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς ο Putin αναμένεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2018.
Με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, και την επανεκλογή του να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ο Ρώσος πρόεδρος, μέσω της απόσυρσης των στρατευμάτων, στέλνει στον λαό της χώρας το μήνυμα ότι η αποστολή στη Συρία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, και ότι πλέον τα στρατεύματα μπορούν να αποχωρήσουν από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε ο σκοπός τους.
Πλέον, με το νέο γύρο συνομιλιών να ορίζεται για τις 29 Ιανουαρίου του 2018 στο Σότσι της Ρωσίας, μένει να φανεί εάν ο Putin θα καταφέρει να κερδίσει και το μεγαλύτερο στοίχημα όλων, που δεν είναι άλλο από την οριστική επίλυση της συριακής κρίσης και την επιστροφή της ειρήνης στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης